Foto: ANP

Genomineerd voor een Gouden Windei

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

IJsthee die ‘goed is voor je huid en haar’. Oma’s ‘ambachtelijke’ aardappel-scharreleisalade. En cornflakes die verdwijnen. Het zijn dit jaar de drie genomineerden voor het Gouden Windei! Die prijs is bedoeld voor het meest misleidende voedselproduct.

We worden elke dag verleid om van alles te kopen. En daarbij horen mooie praatjes, zegt de organisatie Foodwatch. Maar wat zit er écht in een product? Vaak heel wat anders dan wat beweerd wordt, volgens Foodwatch. Om daar aandacht voor te vragen organiseert Foodwatch de Gouden Windei-verkiezing.

Toch geen helende ijsthee

De eerste genomineerde is de ijsthee van Jumbo. Jumbo heeft verschillende soorten ijsthee, die goed zouden zijn voor je huid, nagels en haar. Ze heten bijvoorbeeld Inner Beauty, Feel Immune en Good Energy. Onzin, zegt voedselorganisatie Foodwatch. In de pakken zit vooral water, met te veel suiker en toegevoegde vitamines. En dat is nergens goed voor!

Met de machine gemaakt

De tweede genomineerde heet Pure Ambacht Ambachtelijke salade oma's aardappel-scharrelei en is van Dirk en DekaMarkt. Ambachtelijk betekent met de hand gemaakt. Maar deze salade is flink bewerkt, in de fabriek, zegt Foodwatch. De salade zit vol met conserveermiddelen en zoetstoffen.

Verdwenen cornflakes

Kandidaat drie is All-Bran Fruit’n Fibre van Kellogg’s. Met de cornflakes zelf is niet zoveel mis, volgens Foodwatch. Maar in het pak zit tegenwoordig een kwart minder inhoud, terwijl de prijs maar een klein beetje is gedaald. Het pak zelf ziet er nog precies hetzelfde uit. Zo word je bedrogen, vindt Foodwatch. Want eigenlijk zijn die cornflakes dus veel duurder geworden.

Vanaf vandaag kan er gestemd worden. De winnaar wordt over een maand bekend gemaakt.

Anderen lazen ook: Stelling: Groentesnoep helpt niet bij het leren groente eten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook