Foto: Villa et al

Gereedschapskist van Neanderthalers onderzocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Hamers, schroefjes en boutjes. Dat vind je normaal in een gereedschapskist. In Italië ontdekten ze heel ander soort gereedschap, van wel 400.000 jaar oud!

Bij een opgraving werden 98 stukken bot gevonden. Waarschijnlijk werden die gebruikt als gereedschap door Neanderthalers. De meeste zijn gemaakt van olifantenbotten. Een aantal voorwerpen hebben scherpe punten en werden waarschijnlijk gebruikt als een soort mesje, bijvoorbeeld om vlees mee te snijden.

Opgegraven

De gereedschappen werden al een tijd geleden opgegraven, namelijk tussen 1979 en 1991. Ze werden gevonden vlakbij de Italiaanse stad Rome. Onderzoekers hebben de voorwerpen nu pas uitgebreid geanalyseerd. 

Olifantenbotten

Mensen die honderdduizenden jaren geleden geleefden maakten meestal gereedschap van stenen. Waarschijnlijk waren die in dit gebied weinig te vinden. Daarom gebruikten ze olifantenbotten. Het is voor het eerst dat er zoveel voorwerpen gemaakt van dit soort botten bij elkaar is gevonden. Erg bijzonder dus!

In dit filmpje leer je hoe de eerste mensen zijn ontstaan:

Anderen lazen ook: Declan (10) vindt vuistbijl uit de ijstijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook