InSight

Geslaagde landing op Mars

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Juichende onderzoekers in Amerika. Een bijzonder meetapparaat dat ze een half jaar geleden de ruimte instuurden, landde gisteren veilig op de planeet Mars.

Het onbemande meet-apparaat heet de InSight. Het is een soort laboratorium waarmee onderzoekers vanaf de aarde in de bodem van Mars kunnen boren. Zo kunnen ze zien hoe het eruitziet onder de oppervlakte. De rode planeet wordt ook wel 'het kleine broertje' van onze aarde genoemd.

Landing

De InSight werd op 5 mei gelanceerd vanuit Californië in Amerika. Om Mars te bereiken, legde hij een afstand van 484 miljoen kilometer af. Afgelopen maandag kwam de robot met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Zeven minuten later was de InSight genoeg afgeremd om met 8 kilometer per uur op een kale vlakte te landen. Net boven de evenaar van de planeet.

Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe het er waarschijnlijk uitziet als de InSight op Mars aan het werk gaat.nasa jpl caltech

Anderen lazen ook: Sterren superscherp in beeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook