Foto Roger Cremers
Testteam

Getest: Cool Japan in het Tropenmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Konnichiwa! Het testteam is in Japan. Nou ja... bij een tentoonstelling over dat land. Ze dompelen zich onder in de wereld van robots, tekenfilmfiguren en felle kleuren bij de tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum in Amsterdam. 

Als het testteam aan Japan denkt, begint hun maag gelijk te rommelen. ‘Ze eten er veel rijst’, zegt Hannah. ‘En sushi!’ weet Doris. ‘Maar ook veel insecten’, zegt Jonas. Dat lijkt de testers toch wat minder. Waar ze Japan nog meer van kennen? ‘Van de hoge gebouwen’, zegt Alina. ‘En van de bijzondere kleding’, zegt Jonas. ‘En ik moet denken aan de toekomst. Aan robots en zo’, zegt Doris. Met de kennis over Japan zit het wel goed. De quiz met vragen verspreid door het museum durven ze dus wel aan.

’Hallo, ik ben Pepper’

Met het maken van robots begonnen de Japanners al in de 18de eeuw. ‘Wow, dat is een oude robot. Maar die is wel anders dan robots van nu. Deze moet je nog zelf aandraaien’, zegt Doris. Ook van een moderne robot is een voorbeeld te zien. Er staat een grote witte: ‘Hallo, ik ben Pepper’, zegt-ie als de testers er voor gaan staan. ‘Hallo, ik ben Doris’, zegt ze terug. Pepper wordt inmiddels in veel landen gebruikt in hotels en ziekenhuizen. En hij kan ook nog dansen. Doris, Hannah en Alina doen vrolijk mee. (De tekst gaat verder na de foto).

foto Roger CremersJulian, Doris, Hannah en Alina (vlnr) dansen met Pepper. Foto: Roger Cremers

Slippers met sokken

De testers lopen langs het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van de Japanse kunstenaar Matsuura Hiroyuki. Daarop staat een Japanse vrouw afgebeeld. De traditionele kleding valt Jonas direct op: ‘Ze draagt een lange kimono, dat is typisch Japans.’ En er valt nog iets op: ze draagt sokken in teenslippers. ‘Dat zit toch niet lekker?’ vraagt Alina zich af. Gelukkig zit er een split tussen de tenen. Ondertussen vergeten ze niet om alle vragen te beantwoorden. Soms weten ze een antwoord niet en moeten ze best lang naar het antwoord zoeken. ‘Dat is wel jammer’, zegt Doris.

Kleurige kleding

Tegenwoordig dragen Japanse vrouwen vaak kleding in felle kleuren en veel printjes. Er staan etalagepoppen met gestipte rokjes, truien met streepjes en een tas in de vorm van een knalrode aardbei. Japanners werken hard en hebben vaak last van stress. In hun vrije tijd willen ze daarom terug naar hun kindertijd: een tijd zonder stress. Die stijl noemen ze kawaii. Dat betekent schattig of onvolwassen. In het museum is een kawaii-ruimte waarin allemaal speelgoed aan de muur hangt en de inrichting uit roze, gele en oranje spullen bestaat. ‘Gek. Ik zou eerder naar een attractiepark ofzo gaan’, zegt Hannah. Daar is de rest het mee eens. ‘Al die knuffels aan de muur kijken je aan’, vindt Alina.(De tekst gaat verder na de foto).

foto Roger CremersKleding volgens de Kawaii-stijl. Foto: Roger Cremers

Japanse krabbels

De Japanse cultuur heeft veel fanatieke fans: Otaku. Dat zijn mensen die urenlang lezen, films kijken, Japanse spullen verzamelen en zich verkleden als stripfiguren. Otaku betekent nerd, maar tegenwoordig zijn mensen er trots op als ze zo genoemd worden. Zij houden van de bekende manga-stripfiguren met grote ogen. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de Japanse tekenfilms Pokémon en Dragon Ball Z. ‘The Legend of Zelda en Astro Boy zijn ook Japans’, weet Jonas. In een 12+-gedeelte van het museum zijn halfblote vrouwen in manga-stijl te zien. Hannah gluurt even langs het gordijn. ‘Gadver!’, roept ze. Daar lopen ze maar omheen. Een ander gedeelte van die Otaku-cultuur vinden de testers wél leuk: gamen. Er staan Japanse speelautomaten waar de testers op af vliegen. Toch blijkt dat best moeilijk. ‘Ik kan die krabbels niet lezen!’ zegt Doris over de Japanse tekens. Jonas kiest voor een automaat waar hij zijn figuurtje tegen een andere moet laten vechten en Alina laat haar figuurtje eten in een restaurant. Hannah slaat erop los op grote trommels. ‘Ik heb helemaal last van m’n armen!’ (De tekst gaat verder na de foto).

foto Roger CremersHannah en Doris kunnen de Japanse tekens niet lezen. Foto: Roger Cremers

Mensen kijken

De testers zijn uitgespeeld en hebben de quiz afgerond. Ze willen nu allemaal weleens écht naar Japan toe. ‘De mensen zijn heel anders dan wij. Ze eten anders en ze zien er anders uit. Dat lijkt me leuk om te zien’, zegt Hannah. Daar is de rest het mee eens. ‘Ze lopen voor op ons. Ze hebben zelfs wc’s met heel veel knopjes’, verzucht Doris. De testers hebben vandaag één ding gemist: een grote tafel met eten. Alina: ‘Sushi kent iedereen wel, maar ik had wel wat willen leren over minder bekende gerechten.’

Cijfer: 8+

Pluspunten:
- leuke quiz
- er is een robot
- er zijn veel verschillende dingen te zien

Minpunten:
- onder 12 mag je niet overal in
- sommige quiz-antwoorden zijn lastig te vinden

Kijk voor meer informatie op: www.tropenmuseum.nl.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps