Testteam

Getest: Da Vinci-expo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Wie was Leonardo da Vinci eigenlijk? In een nieuwe expositie in Utrecht kom je daar snel genoeg achter. Daar kun je namelijk allemaal uitvindingen van dit genie bekijken én zelf testen. Dat liet het testteam van Kidsweek zich geen twee keer zeggen. Uitvinden maar!

'Ik heb geen idee wat dit precies is', vertelt Hafssa. Ze draait aan een wiel waardoor er meerdere machines gaan bewegen. 'Maar het is wel erg leuk om te zien!' Het oude postkantoor in Utrecht staat vol met uitvindingen. De komende maanden is hier namelijk het werk van te zien van Leonardo da Vinci. Hij mag dan al zo'n vijfhonderd jaar dood zijn, de uitvindingen die hij deed zijn nog altijd springlevend!

De Italiaanse uitvinder, kunstenaar en wetenschapper was zijn tijd ver vooruit. Hij bedacht machines die nog nooit iemand had gezien: wie had in die tijd ooit aan een vliegtuig gedacht? Veel van zijn uitvindingen worden nog altijd gebruikt, zoals voertuigen of technieken om zware dingen te tillen. In de tentoonstelling kun je al deze uitvindingen zelf uitproberen. 'Er staat nergens uitleg bij, dus je moet alles echt zelf ontdekken', oordeelt Floor.

Alles lijkt heel simpel, maar is heel knap verzonnen. ‘Al denk ik dat ik het ook wel had kunnen bedenken’, grapt Ruben.

Technische snufjes
Naast alle oude uitvindingen van Da Vinci zijn er op de tentoonstelling ook nieuwe technische snufjes te bekijken. Zo is er een speciaal lab waar gloednieuwe 3D-printers staan. Thimo laat een klein tennisracket printen. 'Iedereen maakt zijn naam, maar ik vind een racket veel cooler.’ Dat er ook 3D-printers zijn, vindt Ruben alleen maar leuk. ‘Ik denk dat ze er later nog veel meer mee kunnen maken. Dat je straks je bijvoorbeeld boodschappen kunt printen.' Floor en Hafssa vinden de fotomachine nog leuker. Daar kun je op de foto met een prent van Leonardo da Vinci op de achtergrond. 'Supergrappig', vindt Floor.

Omdat de testers samen met hun klasgenoten uit groep 8 van de Twaalfruiter uit Vleuten de eerste bezoekers zijn, mogen ze een eigen drone in elkaar zetten. Hafssa, Ruben, Floor en Thimo maken een 'superconciërgedrone', speciaal voor hun meester Hennie. Niet alleen ziet het vliegding er fantastisch uit, uiteindelijk zweeft hij over alle uitvindingen in de hal heen. Da Vinci zou er jaloers op zijn!

Pluspunten:
+ heel veel uitvindingen  
+ lab met 3D-printers
+ je mag alles zelf uitproberen 

Minpunten:
- niet elke uitvinding is even duidelijk  
- het draaien aan de wieltjes is soms best zwaar!

Cijfer: 9.3

Da Vinci - the joy of understanding is tot en met 4 januari 2015 te zien in Utrecht. Een kaartje voor kinderen tot twaalf jaar kost 5 euro, www.thejoyofunderstanding.nl

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps