tentoonstelling Leonardo da Vinci.jpg
Testteam

Getest: de Leonardo Da Vinci-tentoonstelling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger Woudstra
Jelger
Woudstra

Wist je dat ruim vijfhonderd jaar geleden iemand al de eerste fiets, roltrap én vliegmachine had uitgevonden? En dat één man al die ontdekkingen deed? In Amsterdam kun je allerlei verzinsels van de beroemde Leonardo Da Vinci bekijken én zelf testen.

Het testteam begint de tentoonstelling met een filmpje bomvol informatie over het leven van Leonardo Da Vinci. Hij is geboren in 1452 in Italië en hij was kunstenaar én uitvinder én maker van beroemde schilderijen zoals de Mona Lisa. ‘Dat filmpje had wel wat korter gekund’, vindt Ted.

tentoonstelling Leonardo da Vinci.jpg

Lezen duurt lang

Dat vindt Nora van de tijdlijn, waar het testteam daarna langs loopt. ‘Het lijkt wel alsof hij élk jaar iets heeft gedaan!’, vindt ze. Alles lezen duurt te lang en dus lopen de testers snel door naar de eerste zaal met uitvindingen. Dat valt meteen in de smaak.

Overal staan houten constructies en sommige daarvan kun je zelf testen. Jonas begint meteen te draaien aan een groot tandwiel. Luca tilt via speciale katrollen emmers op: ‘Best zwaar!’

Niet helemaal duidelijk

De interessantste uitvinding is het vliegwiel, een soort kleine zweefmolen met ijzeren ballen in plaats van stoeltjes. Maar waar hij precies voor bedoeld is, is niet helemaal duidelijk. 

Het bordje met uitleg is ingewikkeld, vindt Ted. ‘Ik denk niet dat je hiermee kunt vliegen’, besluit Jonas. Nora denkt te weten waar het vliegwiel voor is bedoeld: ‘Met die ijzeren ballen kon hij makkelijk vliegen weg slaan!’ Kanon Luca staat inmiddels bij één van de computers die bij de tentoonstelling horen. ‘Ik snap er nog niks van’, zegt hij eerst, maar even later is hij niet meer bij het scherm weg te slaan.

tentoonstelling Leonardo da Vinci.jpg

Kanon proberen

Alle uitvindingen van Da Vinci staan in de computer en je kunt bij elke bekijken hoe die werkt. Zo kun je met Da Vinci’s kanon proberen het midden van de roos te raken. ‘Je moet iets lager mikken’, moedigt Nora aan. ‘Nee, hoger juist!’, zegt Luca. ‘Ja, hebbes!’ Nora rent snel naar een andere computer om zelf het kanon te proberen.

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit uitvindingen van Leonardo Da Vinci, maar er hangen ook kopieën van zijn beroemde schilderijen. Bijvoorbeeld de Mona Lisa. ‘Op het bordje staat dat hij hier zestien jaar over heeft gedaan, dat is écht lang’, ziet Ted. 

Hele muur

Nora is niet zo’n liefhebber van de schilderijen. ‘Dit stuk van de tentoonstelling is best saai.’ Eén schilderij beslaat bijna een hele muur. Maar hoe heet het ook alweer? ‘Dit heet volgens mij De Aardappeleters’, gokt Jonas. Maar op het schilderij staat niet één aardappel, merkt Luca op. ‘Nee, dit is Het Laatste Avondmaal!’, zegt Ted.

‘Maar de zon schijnt op de achtergrond. Ik zie helemaal geen avond…’, zegt Nora.

tentoonstelling Leonardo da Vinci.jpg

Spiegelkast

Het belangrijkste onderdeel van de tentoonstelling zijn de uitvindingen. Er staan er tientallen. Het testteam mag ze niet allemaal zelf uitproberen. Een middeleeuwse tank, een miniversie van een ouderwetse roltrap, een ouderwetse ridder-robot en een slimme manier om kasteelmuren te beklimmen zijn er alleen maar om bekeken te worden.

Wel lopen de testers nog een grote spiegelkast in. Als ze erin staan, zien ze oneindig keer zichzelf. ‘Hier word ik duizelig van’, zegt Nora. Snel lopen ze weer naar de computers, want daar kun je élke Da Vinciuitvinding testen. Zonder duizelig te worden.

tentoonstelling Leonardo da Vinci.jpg

Foto's: Shody Careman

De tentoonstelling Leonardo Da Vinci is tot 20 juni 2017 te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De tentoonstelling is elke dag van 11.00 tot 19.00 geopend. Kijk voor meer informatie op www.davinci.amsterdam.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

heel geweldig vorm gegeven dit allemaal! goede teksten er bij ook..prachtig! persoonlijk nogal met HLAvondmaal verbonden, en met spiegels-zelfportretten, Hans Rietbergen, DHaag (beeld.kunstenaar).

hoe kan je in dat test team komen? ik wil er namelijk ook in. Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps