Testteam

Getest: De Oase van Matisse in het Stedelijk Museum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Een hele tentoonstelling over één kunstenaar: Henri Matisse. In het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen meer dan honderd van zijn kleurrijke, soms mysterieuze schilderijen. Omry, Dune, Steven en Viri liepen als echte kunstcritici door het museum.

Omry (11): 'Het zijn veel verschillende schilderijen bij elkaar.'
Dune (11): 'De knutselkunst van Matisse is heel vrolijk.'
Steven (11): 'Waarom geen tentoonstelling over een bekendere schilder?'
Viri (11): 'De rest van het museum is leuker.'

‘Matthias? Nog nooit van gehoord.’ Het is voor Steven de eerste keer dat hij de schilderijen van de Franse schilder Matisse ziet. ‘Van Gogh kennen we wel’, vertelt Omry. ‘Of Rembrandt, die leefde volgens mij nog eerder.’ Henri Matisse is een bekende kunstenaar, die verschillende soorten moderne kunst maakte. Het testteam loopt in het begin langzaam door de eerste zalen van de tentoonstelling. Ondanks dat het heel druk is, nemen de vier rustig de tijd om alles te bestuderen. ‘Tot nu toe vind ik het niet heel bijzonder’, concludeert Viri al snel. ‘Hier, dit schilderij. Het is een beetje na-apen van Van Gogh, met die stipjes.’

X4C4365In elke zaal hangen weer andere schilderijen. Landschappen, schetsen en.. ‘Iew, blote mensen! Kunnen we die overslaan?’ smeekt Dune. Ook Steven houdt de vaart erin. ‘Heel interessant. Kom, we gaan door.’ Bij de meer abstracte schilderijen laaien de discussies op. ‘Ik zie een soort kikker’, stelt Omry.’ ‘Nee joh, het zijn meer kwallen’, vindt Steven. De andere bezoekers in het museum luisteren geboeid naar de goed onderbouwde meningen over het werk van Matisse. De kunstenaar maakte niet alleen schilderijen, maar ook knipkunstwerken van papier. ‘Ik vind deze heel mooi’, roept Viri. ‘Het zal wel veel tijd hebben gekost om te maken.’  

X4C4445Speciaal voor kinderen is beneden Henri’s Tuin te vinden. Daar kan iedereen – van jong tot oud – zelf met papier knutselen in de stijl van Matisse. ‘Het is een tuin, dus ik maak een bloem voor aan de muur’, vertelt Dune tussen het knippen door. Ook Omry is met papier in de weer. ‘Ik hou niet echt van knutselen. Deze kniphoek vind ik meer iets voor jonge kinderen.’

Tot slot wil het testteam ook nog wat van de rest van het Stedelijk Museum zien. Daar hangen niet alleen schilderijen, maar zijn ook beelden en andere kunstwerken te vinden. ‘Ik vind dit eigenlijk leuker dan de tentoonstelling’, vindt Viri. Dune is het daarmee eens. ‘Ik vind de niet-schilderijen veel mooier.’ Zelfs een zoenende man en een vrouw op de grond (Viri: ‘Is dit kunst?’) brengt ze niet van hun stuk. Hun oordeel is duidelijk: de tentoonstelling kan nog wat aantrekkelijker. ‘Of maak een tentoonstelling over een meer bekende schilder’, aldus Steven. Daar zijn ze het allemaal mee eens.

+ verschillende soorten kunst
+ de rest van het museum
- beetje saai
- geen informatie voor kinderen

Cijfer: 6,7

De oase van Matisse is tot en met 16 augustus elke dag te zien in het Stedelijk Museum. Tot achttien jaar is gratis, reserveren wel verplicht. Kijk hier voor meer informatie.
 

Wil je weten welke uitjes en spullen het Kidsweek Testteam nog meer getest heeft? In ons archief vind je de eerdere testen op een rijtje!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps