Testteam

Getest: de Ontdekfabriek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Op een oud-industrieterrein in Eindhoven staat De Ontdekfabriek. Het is geen museum, geen speeltuin maar meer een soort werkplaats waar je van alles kunt doen. Marit, Fabian, Jol, Lena en Isabel knutselden robots en takelde een zelf getimmerde skelter op met een hijskraan. 

Marit (10): 'Dingen bouwen is leuk.'
Fabian (11): 'Ik wil van alles graag weten hoe het in elkaar zit.'
Jol (12): 'Laat mij dingen maar lekker zelf uitzoeken.'
Lena (10): 'Ik ben totaal niet technisch.'
Isabel (9): 'Knutselen vind ik echt heel leuk.'

Jassen hijsen
Het testteam is de drempel van De Ontdekfabriek nog niet over, of de eerste uitdaging dient zich al aan. De kapstok blijkt een stellage met jashaken die met touwen en katrollen de lucht in gehesen moet worden. Alle jassen hangen zo tegen het plafond. ‘Spannend begin!’ vindt Isabel. Marit rent intussen hard naar de robothoek. In een enorme bak liggen daar allemaal afgedankte apparaten. Die mogen gesloopt om er vervolgens iets anders van te maken.

Ontdekfabriek 2

Fabian haalt eerst de motor uit een oude sapmachine. Hij vindt ook nog een oude schuurmachine en besluit van die twee apparaten samen een ‘masseermachine’ te maken. ‘Die kan ik dan thuis onder mijn kussen leggen en als je spierpijn hebt, trilt het apparaat dat weg.’ Jol neemt intussen een oude stofzuiger onder handen. Ze wrikt en beukt met tangen in de motor. ‘Ik wil die radertjes eruit hebben. Dat worden de ogen van mijn robot. Mág ik eens iets slopen, krijg ik het niet stuk!’

Ook buiten
Lena stapelt in de filmhoek voor een groen scherm blokken die door de computer veranderd worden in een auto. Als ze op de blokken springt, lijkt het in het filmpje dus net alsof ze heel stoer op het dak van een auto springt. Isabel heeft intussen de apparaten ontdekt waarmee je met een soort hete draadjes piepschuim in alle vormen kunt snijden.

Ontdekfabriek 7588

‘Ik ga de letters van mijn naam uitsnijden’, roept ze enthousiast. Maar dan komt Marit blij aanrennen. ‘Er is ook een buiten!’ Het testteam gaat meteen poolshoogte nemen. Op het buitenterrein mag je zelf een skelter pimpen. ‘We maken een Kidsweek-skelter!’ stelt Lena voor.

Na een kwartier timmeren en verven is het tijd om de skelter te testen. Met een hijskraan mag het testteam de skelter door de lucht op een railsparcours tillen. Uitgelaten rijdt het vijftal een paar rondjes. Dan is het tijd om te vertrekken. ‘Jammer’, vindt Jol. ‘Twee uur is dus veel te kort hier. Drie uur is echt het minimum.’

+ je mag álles zelf doen
+ kinderen worden serieus genomen
+ ook leuk als je niet heel technisch bent
- er is een 3D-printer maar daar staat een lange rij voor
- soms heb je niet genoeg tijd om iets af te maken (maar je mag het mee naar huis nemen)
- het is niet zo heel groot
Cijfer: 8,6

Meer informatie op www.deontdekfabriek.nl.

Wil je weten welke uitjes en spullen het Kidsweek Testteam nog meer getest heeft? In ons archief vind je de eerdere testen op een rijtje!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps