Testteam

Getest: Dino Jaws

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

'Ik ben blij dat ze uitgestorven zijn', roept Mare meteen bij binnenkomst. Het testteam van Kidsweek loopt namelijk tussen de dinosauriërs en die lijken levensecht! In de tentoonstelling Dino Jaws, eten of gegeten worden? kom je alles te weten over deze gigantische beesten. 

Testers:
Mare (9 jaar): Een kleine dino is lief!
Sebas (10 jaar): Je kunt heel veel zelf doen
Iris (9 jaar): De dino’s lijken net echt!
Miel (10 jaar): Je hebt veel kracht nodig voor deze tentoonstelling

Een kleine robotdino staat het testteam op te wachten. ‘Deze babydino vind ik nog wel schattig’, vertelt Mare. De dames aaien het beestje dat spontaan geluidjes begint te maken. ‘Maar ik zou geen echte grote dino als huisdier willen hoor!’ ‘Veel te eng,’ vindt ook Iris.

In het Museon in Den Haag wonen de komende tijd dinosauriërs. Ze horen bij de tentoonstelling Dino Jaws. Daar kom je onder andere te weten wat deze gigantische beesten zoal aten. ‘Wel 75 kilo vlees per dag. Dat zijn zo’n 1500 worstjes’, leest Sebas hardop voor.

Honderd kilo voer
Ook de planteneters hadden flink honger en konden wel honderd kilo groenvoer per dag eten. Daarvoor moet je heel sterkte tanden hebben. Miel meet op een apparaat zijn eigen bijtkracht. Hij drukt hard op een dinobek en de computer berekent hoe hard hij bijt. ‘Ik heb pijn in mijn handen’, moppert Miel. Hij blijkt dezelfde bijtkracht te hebben als een vos. Sterk, maar een dinosauriër kan wel 350 keer harder bijten.

In de tentoonstelling zijn ook botten van echte dino’s te zien. En je kunt fossielen opgraven, op de computer. Dat is nog een flinke klus. ‘Soms werkt het niet heel goed’, vertelt Iris. ‘En het is ook steeds hetzelfde.’ Het zijn vooral de bewegende dino’s die indruk maken, in verschillende soorten en maten. ‘Ik wist niet dat er ook dino’s waren met veren!’ roept Sebas verrast. Ondertussen prikt Mare in een dinodrol. ‘Gelukkig is hij niet meer zacht.’

Dinoquiz
Omdat het herfstvakantie is, kunnen de testers meedoen aan een dinoquiz. Stampen ze eigenlijk? En eten ze ook boomschors? Sebas en Miel beantwoorden de meeste vragen goed en halen de finale. Daar geeft Miel het goede antwoord op de vraag: ‘Hoe groot was de kleinste dino?’ Ongeveer net zo groot als een kip, weet Miel. Al na een uurtje hebben de testers de hele tentoonstelling gezien. Het testteam is het erover eens: dinosauriërs zijn heel cool, maar toch wel fijn dat ze nu niet meer leven.

+ je kunt heel veel zelf doen
+ bewegende dino’s
- opgraven van fossielen werkt niet goed
- je bent er best snel doorheen

Cijfer: 7,7
Dino Jaws, eten of gegeten worden? is tot en met 6 september 2015 te zien in het Museon in Den Haag. Een kaartje voor kinderen tot twaalf jaar kost zes euro. Kijk voor meer informatie op www.museon.nl

Foto: Najib Nafid

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps