Geofort1
Testteam

Getest: Geofort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het GeoFort in het Gelderse Herwijnen is vorige week uitgeroepen tot het beste museum ter wereld voor kinderen. Kidsweeklezers wisten natuurlijk allang hoe leuk dat museum is. Een paar jaar geleden beoordeelde het Kidsweek Testteam de plek al met een 8,5.

Een Geofort? Het Testeam had vooraf geen idee wat dat was. Iets heel technisch? Of iets met geodriehoeken? Maar in het fort in Herwijnen draait alles om het vinden van de goede weg. Met je neus, op de tast of met een kaart. ‘Eigenlijk heb ik totaal geen idee wat hier is’, bekent Maura als het Testeam het Geofort binnenloopt. Willemijn, de bedenker en bazin van het fort, begint enhousiast uit te leggen: ‘Vroeger werd dit fort gebruikt om buskruit op te slaan. Maar nu draait alles hier om kaarten, coördinaten en de weg vinden.’ Jens is meteen enthousiast: ‘Oh, Aardrijkskunde! Dat is mijn lievelingsvak!’.

geofort2

Wels: ‘Van al die doolhofluchtjes word ik misselijk’ 
Noa: ‘De spooktunnel is lekker eng’ 
Jens: ‘Knutselen is niks voor mij’ 
Maura: ‘Géén idee wat geo betekent’

 

Kompas maken
Het fort blijkt van binnen heerlijk koel te zijn. Een plusje want het is een snikhete dag. Het testteam gaat zitten in één van de twee knutselruimtes. Maura en Wels beginnen enthousiast met het maken van een wereldbol uit een plat papier. Een heel precies klusje met veel geknip en geplak. Niks voor Jens. ‘Ik hou meer van snel dan van netjes.’ De ruimte ernaast, waar je zelf een kompas kunt maken, vindt hij leuker. Na een film in de bioscoopzaal, over Nederland vanuit de lucht, wil het Testteam de ‘desoriëntatietunnel’ proberen. ‘Dit kun je beter een spooktunnel noemen!’, roept Noa een beetje angstig als ze de donkere ruimte vol spookgeluiden binnenkomt. Op de tast zoekt het Testteam zijn weg door de donkere tunnels onder het fort. Net wat voor Jens. Hij rent snel vooruit om op elke hoek heel hard ‘BOE!’ te roepen. ‘Héél eng, maar héél gaaf!’, vindt Wels als hij de uitgang weer gevonden heeft.

geofort3

Doe als een zalm
Tijd voor de Zalmdoolhof. Net als zalmen moet je hier de weg vinden met je neus. Op elk kruispunt hangen speciale geurkastjes. Door steeds de goede geur te volgen, kom je vanzelf bij de uitgang. ‘Een superorigineel idee’, vindt Maura, ‘Dit heb je echt nergens anders’. Noa gilt van afschuw als ze aan een van de kastjes ruikt. ‘We moeten de citroenlucht volgen maar deze ruikt naar poep!’. ‘Deze is nóg viezer’, roept Maura, ‘Die ruikt naar aangebrand barbecuevlees’. Na het doolhof wacht het oververhitte Teasteam een fijne verrassing in de Vleermuisspeurtuin: er is hier ook een waterpomp met stromend water om mee te spelen!’ Tijd voor het eindoordeel. ‘Veel leuker dan je zou denken’, vindt Wels. ‘De naam is ingewikkeld maar eigenlijk is dit gewoon een fort met heel leuke doedingen’, vat Maura samen.

geofort4

Cijfer: 8,5 

Pluspunten:

- Een doolhof met luchtjes heb je nergens anders
- Veel dingen om te doen en je leert ook nog wat
- De spannende en enge spooktunnel
- In de buurt kun je ook nog mooi fietsen, wandelen of varen

Minpunten:
-Het is niet zó groot dat het genoeg is voor een hele dag
-De geuren in het doolhof zijn behoorlijk sterk, twee Testteamleden kregen er hoofdpijn van

Het Geofort in Herwijnen is in de weekenden en vakanties open van 11 tot 17 uur. Een kaartje kost € 9,00. Meer info op www.geofort.nl 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de leukste filmpjes? Volg ons via FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Als je minecraft speelt moet je een een server toevoegen. GeoFort heeft ook zijn eigen server daar proberen ze heel Nederland na te maken.    ip: geofort.geocraft.nl    

 Ik kom er elk jaarik woon in leerdam dat is heel dicht bij het geofort 

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps