Testteam

Getest: Gevangenpoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Midden in Den Haag staat een eeuwenoud gebouw: de Gevangenpoort. Vroeger was het een gevangenis, nu een museum over misdaad en straf in de geschiedenis. Het testteam daalde af naar de griezelige cellen van de gevangenis.

Op de binnenplaats van het museum staan de vijf testers te wachten. ‘Ik had me een gevangenis heel anders voorgesteld’, mompelt Bas. ‘Meer van beton en met tralies.’ Daniël is er al eerder geweest. ‘Vooral de pijnkelder is heel gaaf.’

Gruwelijkste straffen
Vierhonderd jaar lang was de Gevangenpoort een gevangenis. De gruwelijkste straffen werden er uitgevoerd. Terwijl Daniël ze allemaal opnoemt, komt rondleidster Gerda aanlopen. ‘Volg mij, we gaan de cellen in!’

Jorwin krijgt een grote bos sleutels in zijn handen. Daarmee kon de cipier, de gevangenbewaarder, vroeger de deuren openen. ‘Pfoe, loodzwaar dit. Daar kreeg die cipier vast een lamme arm van!’

Krakerige trap
Het vijftal loopt via een krakerige trap naar boven en stapt een kleine cel in. Plots slaat de deur dicht en gaat het licht uit. De vier jongens schrikken. Nadia niet. ‘Ik ben niet bang in het donker, hoor.’

Gerda legt uit dat hier vroeger wel vijftien mannen zaten, met maar één wc. ‘Ieuw!’ roept Niels. ‘Stel je voor dat je diarree had. Bah!’

online 6

Zwaarden en bijlen
De volgende stop: de zolder. De kamer hangt vol met zwaarden, bijlen en een galg. Allemaal spullen die gebruikt werden voor de doodstraf. Nadia merkt op dat de zwaarden geen punt hebben. ‘Dat was niet nodig’, legt Gerda uit. ‘Met die zwaarden werden toch alleen hoofden afgehakt.’

Bas krijgt ondertussen een bordje om zijn nek gehangen. ‘Muntschennis’, staat erop. ‘Als iemand vroeger munten had vervalst, moest-ie zo’n bordje om’, legt Gerda uit.

Pijnkelder
Beteuterd loopt Bas achter de rest aan richting de pijnkelder. ‘Eindelijk’, roept Daniël. In de kelder werden gevangenen gemarteld, net zo lang tot ze bekenden.

De muur is bedekt met tegeltjes. Zo kon het bloed makkelijk van de muur worden gehaald. ‘Wat ben ik blij dat ik toen geen schoonmaker was', gruwelt Bas. 

online 7

Gruwelijk
De rondleiding wordt afgesloten met een verhaal over een van de gevangenen. ‘Dat verhaal is een leuke afsluiter na zo’n rondleiding’, vertelt Niels enthousiast.

Het was soms wat gruwelijk, oordeelt het testteam, maar wel heel interessant. ‘Al had ik nóg wel wat meer over het gebouw willen weten, niet alleen over de straffen’, concludeert Jorwin. 

Pluspunten:
+ goede rondleiding
+ boeiende verhalen

Minpunten:
- soms iets te gruwelijk
- leuker met nóg meer verhalen

Eindcijfer: 8

De Gevangenpoort is dinsdag tot en met zondag te bezoeken, onder begeleiding van een gids. Vanaf 8 jaar. Kijk voor meer info op www.gevangenpoort.nl.

Wil je weten welke uitjes en spullen het Kidsweek Testteam nog meer heeft getest? Kijk hier!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool verhaal en spanend

Eng!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps