Stripmuseum testteam
Testteam

Getest: het Stripmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wat hebben Suske en Wiske, Donald Duck en Kuifje met elkaar gemeen? Ze hangen allemaal in het Stripmuseum in Groningen. Tijd voor het testteam om daar even tussen te neuzen. En dat niet alleen: de testers mogen ook zelf aan de slag.

‘Thijs, deze strip lees jij heel vaak!’, roept Florian. Hij heeft het over Jan, Jans en de kinderen, die zijn broer graag leest. ‘Hé, die papieren zien eruit als mijn rekenschriften! Ik krabbel ook altijd zoveel tekeningen!’, vertelt Gwen als ze schetsen van een oude strip ziet liggen.

‘Ik wil graag nieuwe strips ontdekken die ik nog niet ken’, zegt Jeltje even later. Dit testteam is fan van strips. Dat is duidelijk. Maar welke is het allerleukst? Dat blijkt een moeilijke vraag. ‘Donald Duck! Of Jan, Jans en de kinderen. En Asterix en Obelix ook wel!’, zegt Alec.

Stripmuseum Testteam

Bibberziekte

We beginnen met een speurtocht door het museum. De testers moeten informatie over heel veel strips verzamelen. De strips hangen aan de muur. ‘De opdrachten zijn heel leuk, maar de antwoorden zijn wel een beetje moeilijk te vinden’, zegt Thijs.

Nog even goed speuren dus. Veel belangrijke dingen uit bekende strips zijn nagemaakt. De kinderen testen de boot van Eric de Noorman uit, ze horen de beer Ollie B. Bommel grommen en ze komen erachter hoe het is om de bibberziekte van Sjors en Sjimmie te hebben. ‘Dat was lekker relaxed’, zegt Gwen over het trilapparaat. ‘Het museum is heel mooi ingericht, dat is wel echt een pluspunt’, vindt Jeltje.

Net kuifje

Als de kinderen alle antwoorden hebben opgespoord mogen ze elkaar natekenen. Florian tekent zijn broer Thijs. ‘Thijs heeft altijd een net kuifje. Dat is makkelijk’, zegt hij. Terwijl Florian druk bezig is wordt hij nagetekend door Alec. ‘De oren zijn niet echt gelukt en je hebt een grote kin. Verder lijkt het wel’, zegt Alec tevreden.

Bij Florian gaat het ondertussen minder goed. ‘Het lukt toch niet echt om Thijs na te tekenen. Ik maak wel een fantasie-iemand. Een monster met drie armen en 36 voeten!’

Stripmuseum testteam


Boos of blij

Dan begint het echte werk: een gezicht met emoties tekenen. ‘Emoties of emoji’s van WhatsApp?’, vraagt Gwen. ‘Emoties. Zoals blij of boos’, zegt museummedewerker Jan. Daar kan Gwen wel wat mee, want ze is een ervaren tekenaar. ‘Ik teken liever zelf strips dan dat ik ze lees’, vertelt ze. De kinderen beginnen met een blij poppetje.

‘De wenkbrauwen tekenen we ver boven de ogen’, zegt Jan. Even de wenkbrauwen aan de kant van de neus wat naar beneden laten kantelen en je hebt een boos poppetje. Volgens Jan vinden veel mensen het moeilijk om vingers te tekenen. Maar hij heeft een trucje: ‘Teken gewoon vier kleine worstjes. Veel stripfiguren hebben maar vier vingers, let maar eens op.’

De workshop was een succes. ‘Ik kan eigenlijk niet zo goed tekenen, maar zelfs dan is dit leuk om te doen’, zegt Thijs.

Stripmuseum testteamFoto's: Kees van de Veen

Jeltje maakt een meisje met heel grote ogen. ‘Jij tekent een beetje volgens de Japanse stijl’, zegt Jan tegen haar. ‘Dat was ook de bedoeling, dat doe ik altijd’, vertelt ze blij. Alec wil juist een eng figuurtje maken. ‘Mag je ook een horrormond tekenen?’, vraagt hij. Alles mag. Dat laat Florian zich geen twee keer zeggen. ‘Ik verzin zelf een emotie: vierlukkelijk. Dat is blij, boos, verdrietig en een beetje gek. Gewoon alles door elkaar.’

Pluspunten:

- Je kunt veel dingen zelf uitproberen
- Er zijn veel verschillende strips
- Het museum is leuk ingericht

Minpunten:

- Er zijn veel lange teksten
- Veel informatie is een beetje weggestopt

Het Stripmuseum is elke dinsdag tot en met zondag open. In de vakanties ook op maandag. Kijk voor meer informatie op www.stripmuseum.nl.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps