Testteam

Getest: Het Verzetsmuseum Junior

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is onlangs uitgeroepen tot het beste kindermuseum van het jaar. Dat wilde het testteam van Kidsweek weleens met eigen ogen zien. De vier testers gingen op bezoek bij kinderen uit de Tweede Wereldoorlog.

Tamara (11): 'Het is heel mooi gedaan.'
Casper (11): 'Alles is echt gebeurd, dat is indrukwekkend.'
Anne (12): 'Ik ben er misschien iets te oud voor.'
Sanderijn (11): 'Het lijkt alsof ze echt in de huisjes leven.'

IMG 0771b
Dapper stapt het testteam de tijdmachine binnen. Ze reizen terug in de tijd: van 2015 naar 1940. In dat jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Toen ontstond ook het verzet. ‘Dat waren de mensen die tegen Hitler waren’, legt Tamara uit. Veel mensen moesten zich verstoppen, onder wie de overgrootopa van Casper. ‘Hij zat ondergedoken. Vlakbij zijn schuilplek viel zelfs een bom!’ De tijdmachine stopt en het testteam stapt naar buiten. Daar staan de huisjes van kinderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Echt gebeurd
‘Alle verhalen zijn echt gebeurd’, weet Casper. ‘Dat maakt het extra bijzonder.’ Het testteam loopt eerst naar het huis van Jan. Zijn vader hielp de onderduikers. ‘Moet je kijken’, roept Sanderijn. ‘Hier in deze kast zaten ze vroeger verstopt als de Duitsers kwamen. Het is echt heel klein!’ In het huis van Jan zijn veel spullen te zien uit de tijd van de oorlog. ‘Hier, echte kogels’, laat Casper zien. Tamara ontdekt allerlei laatjes met teksten erin. ‘Er is heel veel te horen en te zien. Iets te veel, misschien.’

IMG 0890b

Een huisje verderop woont Eva. Zij was joods en werd door de Duitsers opgepakt. Anne is onder de indruk. ‘Door zo’n persoonlijk verhaal begrijp je de oorlog beter.’ Casper waant zich even in oorlogstijd. ‘De huisjes zien er echt oud uit. Dat hebben ze knap gedaan.’ Hij wijst naar het bordje van de nooduitgang. ‘O ja. We zijn in een museum.’ In de oorlog hoefde je niet in het verzet: je kon je ook bij Hitler aansluiten. Dat deden de ouders van Nelly. Casper snapt dat ergens wel. ‘Mensen wilden geen problemen krijgen. Dan werk je maar mee.’ Een video laat beelden zien van Hitler die voor duizenden mensen spreekt. ‘Wow, wat een mensen!’ roept Anne. ‘Hij lijkt wel een soort Justin Bieber!’

Echt terug in de tijd
Sanderijn heeft het na het laatste huisje wel gezien. ‘Het is wel telkens een beetje hetzelfde.’ Tamara is het daar niet mee eens. ‘Ik vond het de hele tijd leuk. Ik snap wel dat dit is uitgeroepen tot beste kindermuseum. Het lijkt alsof je echt in de tijd van de oorlog bent.’ Daar is Casper het mee eens. ‘Je krijgt echt een idee van hoe kinderen toen leefden.’

+  indrukwekkende, echte verhalen
+  overal spullen uit de oorlog
-   veel van hetzelfde
-   niet voor oudere kinderen

Cijfer: 7,9

Het Verzetsmuseum Junior is elke dag te bezoeken. Een kaartje kost vijf euro voor kinderen tussen de zeven en vijftien jaar.
 

Wil je weten welke uitjes en producten ons testteam nog meer heeft getest? Bekijk hier ons archief!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomhoog Juichen Duimomlaag het verzets musea junior is leuk ik was er op vakantie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps