Humanity House_Jurgen Huiskes
Testteam

Getest: Humanity House

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Hoe voelt het om op de vlucht te zijn? Je huis achter te moeten laten omdat het in jouw land niet meer veilig is? Dat kun je ervaren in het Humanity House in Den Haag. Het Kidsweek-testteam verzamelde moed en kroop een middag in de huid van een vluchteling. 

‘Ik vind het spannend’, mompelt Venne (10) terwijl ze de trap afloopt. De testers hebben geen idee wat hen te wachten staat. Dezelfde onzekerheid als veel vluchtelingen in het echte leven hebben.

Gewapend met een opdrachtenboekje stappen ze de eerste kamer binnen. Er staat een wasmachine en er hangt kleding aan een waslijn. Er klinkt gehuil. Een ambulance loeit dreigend. 'Wat voor gevoel geeft je dit?', leest Imme voor uit het opdrachtenboekje. 'Angstig', schrijft ze op.

Humanity House_Jurgen Huiskes
Bloed?
Voorzichtig stappen de testers een nieuwe ruimte binnen, die is ingericht als huiskamer. 'Ieeeh, daar ligt bloed!' wijst Sanne (11). De rest schrikt. Maar al snel zien ze dat het een omgevallen glas wijn is. Er staat een tv aan. De journaallezer roept om dat iedereen de stad zo snel mogelijk uit moet omdat er gevaar dreigt. 'Pff, zo voelt het dus als je alles moet laten vallen en je huis moet verlaten. Heel naar', zegt Imme (11) sip.

Humanity House_Jurgen Huiskes

Bijzondere spiegel
De testers klimmen een trap op. Via een paar donkere gangen staan ze ineens voor een lift. De deuren schuiven open en ze stappen twijfelend naar binnen. 'Waar gaan we heen?', vraagt Venne benauwd. Niemand heeft het antwoord. De lift zoeft omhoog en brengt hen in een nieuwe kamer waar een bijzondere spiegel hangt. Hoewel…

'Huh, er zit helemaal geen glas in!' De drie kijken vragend naar museummedewerker Annick die hen is gevolgd. 'Klopt. Je kijkt in de spiegel, maar je ziet jezelf niet. Hiermee willen we uitbeelden hoe het voor een vluchteling moet voelen om aan te komen in een vreemd land', legt ze uit. 'Een land waar je de taal niet spreekt. Waar je niemand kent. Je bestaat niet.' De meiden knikken begrijpend. Ze worden er stil van.

Geert Wilders
Na nog een aantal ruimtes zit de reis erop en verzamelen ze zich boven, voor een nagesprek met Annick. 'Dit was best heftig', zegt Sanne. 'Vooral dat je niet weet wat je te wachten staat en constant het gevoel hebt dat er gevaar dreigt.' Imme heeft nog een idee. 'Geert Wilders vindt toch dat Nederland minder vluchtelingen moet opvangen? Hij zou eens een middag naar dit museum moeten komen. Daarna denkt hij er waarschijnlijk heel anders over.'

Eindcijfer: 8

Klik hier voor meer info over het museum. Foto’s: Jurgen Huiskes

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook