Testteam

Getest: Kunsthal Rotterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Hij heeft een nogal aparte stijl, de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Kan het testteam van Kidsweek dat waarderen? Kunstkenners Lucie (10), Omry (12) en Doris (11) trokken naar de Kunsthal in Rotterdam, dat voor de tentoonstelling ‘The Political Line’ volhangt met werk van Haring. 

Ik ben hier al zó vaak geweest met school’, vertelt Lucie. Ze woont op vijf minuten fietsen van de Kunsthal in Rotterdam. Samen met haar vriendin Doris rent ze meteen naar boven, waar de tentoonstelling over Keith Haring is. De Amerikaan brak in de jaren tachtig door met zijn kleurrijke schilderijen vol poppetjes. ‘Voor school moesten wij al een tekening maken in zijn stijl’, vertelt Doris.

Voor Omry is het allemaal onbekend terrein. ‘Ik ben hier nog nooit geweest, en van die Haring heb ik nog nooit gehoord.’ Bij de expositie hoort een speciaal opdrachtenvel. Lucie en Doris nemen die voor kinderen tot twaalf jaar, Omry neemt de wat moeilijkere versie voor vanaf twaalf jaar.

IMG 1691 1

 

Blacklight
‘Pfoe, lastige vragen’, vindt Omry. ‘Welke muziek luisterde Haring waarschijnlijk toen hij zijn kunst maakte? Geen flauw idee!’ Doris en Lucie staan ondertussen bij een groot roze doek vol poppetjes. ‘Deze wil ik wel boven mijn bed’, stelt Lucie.

Dat de kunstenaar een boodschap had met zijn werk, wordt het testteam al snel duidelijk. ‘Op dit schilderij zie je een robot in een zee van dode mannetjes’, legt Omry uit. ‘Ik denk dat Haring wilde waarschuwen dat robots de wereld over zullen nemen.’

Poppetjes tekenen
De uitgang van de tentoonstelling is al in zicht, maar Omry heeft nog niet alle vragen kunnen beantwoorden. ‘Dit is niet echt geschikt voor kinderen van twaalf jaar.’ Hij wijst op z’n vel. ‘Hier, een vraag over HIV, de ziekte die Haring had. Of jij zou daten met iemand die dat heeft. Daar houd ik mij niet mee bezig.’

Lucie en Doris rennen alweer naar beneden, naar het KunsthalLAB. Daar kun je tekenen in de stijl van Haring. ‘Goh, die poppetjes zijn best makkelijk na te tekenen’, roept Doris. Tegelijkertijd blikt het testteam terug op de tentoonstelling. ‘Ik ben meer van de Rembrandts’, zegt Omry.

Doris en Lucie kunnen Harings stijl wel waarderen. ‘Het is weer eens wat anders’, stelt Lucie. ‘Het is heel aparte kunst, met een mening erin. Dat is bijzonder’, vult Doris aan. Het drietal vindt het jammer dat de opdrachten niet altijd duidelijk zijn. Lucie: ‘Soms staat er: vraag aan je ouders. Ik los het liever zelf op.’

IMG 1730 02

 

Eindoordeel 
Cijfer: 7,9

+ veel afwisseling
+ weer eens wat anders

- opdrachten niet altijd even duidelijk
- niet genoeg uitleg bij de kunstwerken 

De tentoonstelling Keith Haring - The Political Line is tot en met 7 februari 2016 in de Kunsthal in Rotterdam te zien. Een ticket tot 18 jaar kost twee euro. Meer informatie vind je op www.kunsthal.nl.

Benieuwd welke uitjes, spullen en etenswaren het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Op Kidsweek.nl/testteam vind je het hele archief!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps