testteam Kidsweek Museum Boijmans Van Beuningen
Testteam

Getest: Museum Boijmans Van Beuningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

‘Niets hoeft, bijna alles mag.’ Dat zijn de regels bij de nieuwe tentoonstelling Alles Kids in Museum Boijmans Van Beuningen. Dit museum in Rotterdam, dat volhangt met schilderijen, heeft nu voor het eerst een tentoonstelling speciaal voor kinderen. Daar moest het testteam natuurlijk een kijkje nemen.

‘Goh, het lijkt wel een ziekenhuis hier’, mompelt Jula, als hij via de trap naar boven loopt. Daar begint de tentoonstelling Alles Kids. Wie wil kan z’n schoenen uittrekken en op sloffen langs alle zalen slenteren. Daar heeft het testteam geen oog voor: zij zien een groot, groen, aantrekkelijk vlak op de grond. ‘Kijk, je mag erop liggen’, wijst Kayte. Aan het plafond hangt een grote spiegel. Liggend op de grond kun je naar jezelf kijken. ‘Hoe kom je op het idee!’ roept Noa uit, terwijl ze snel een selfie op z’n kop maakt.

testteam Kidsweek Museum Boijmans Van Beuningen

Annabelle wil net haar ogen dichtdoen als de rest van het testteam alweer iets nieuws ontdekt: een enorme kartonnen doos. ‘En je kunt er nog in ook’, ontdekt Jula. Binnenin wordt een film vertoond, over een man in z’n onderbroek. ‘Is dit kunst?’ vraagt Matthias zich af.

Achter een gordijntje
Dat is precies het doel van de tentoonstelling: aan de hand van kunstwerken nadenken over jezelf en over de wereld. Wie ben je echt? Wat zou je huisdier denken? En waar zou je het liefst willen wonen? In verschillende zalen worden video’s afgespeeld, waarop kinderen deze vragen voorleggen. ‘Ik vind het maar gekke video’s’, oordeelt Noa. ‘Ze stellen wel heel veel vragen achter elkaar!’ Een schilderij achter een gordijntje, dat wekt meer interesse. ‘Kijk nou, een blote vrouw!’ roept Kayte verbaasd als ze de doeken weghaalt. ‘Ik snap wel dat dat achter een gordijntje hangt. Maar het is wel een echte Picasso!’testteam Kidsweek Museum Boijmans Van BeuningenEen zaal verderop mag het testteam zelf als een ware kunstenaar aan de slag, door met enorme stiften een zelfportret te tekenen. Met een beetje mazzel wordt-ie zelfs opgehangen! ‘Kom, laten we nu Menno tekenen’, stelt Noa voor. Ze begint enthousiast de Kidsweek-redacteur te tekenen. Het resultaat: een misvormd hoofd en een dikke bril. ‘Je ziet er in het echt beter uit hoor, Menno’, fluistert Annabelle.

Stokbrood met voetjes
In de verschillende zalen hangen zowel oude als heel moderne schilderijen. Allemaal op ooghoogte. Ook mag je ze van dichtbij bekijken. ‘Sommigen lijken wel 3D’, vindt Kayte. Naast schilderijen zijn er ook projecties op de muur, van een schip dat steeds dichterbij komt. En beelden. ‘Hier, dit is een stokbrood met voetjes’, wijst Jula. ‘Wat grappig!’ Ondertussen is Matthias al aanbeland bij een enorme bak met rode klei. Per ongeluk trekt hij een hele plak los. ‘Oeps! Dit werk noem ik ‘De Baksteen’’, vertelt Matthias trots. testteam Kidsweek Museum Boijmans Van BeuningenNa nog een video te hebben bekeken van een kettingreactie komt het testteam erachter dat dit het einde van de tentoonstelling is. ‘Jammer dat het niet wat groter is’, vertelt Jula als de testers weer naar het begin lopen. Ze besluiten nog snel even een kijkje te nemen in het ‘volwassen’ deel van het museum. ‘Wow, hier hangen echt veel schilderijen!’ roept Noa. Het duizelt Matthias. ‘Het lijkt wel een doolhof! Kom, zullen we maar weer eens gaan?’

Cijfer: 8,3
 
De tentoonstelling Alles Kids is tot en met 27 januari 2017 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum is elke dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend en kinderen hebben gratis toegang. Kijk hier voor meer informatie.

Foto’s: Joost Hoving

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps