Testteam

Getest: Museum Prinsenhof Delft

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Het straatje van Johannes Vermeer is een wereldberoemd schilderij. Maar welk straatje is het eigenlijk? Niemand weet het zeker. In de tentoonstelling Vermeer komt thuis in Museum Prinsenhof Delft zoek je als een detective naar aanwijzingen.

De testers sprinten tussen lappen stof met tekst door. Die interesseren hen niet. Ze buigen zich liever over een tafel met touchscreens. ‘Kijk,’ zegt Maximiliaan, ‘hier zijn zeven theorieën over waar het straatje is.’

online 8

Marij schuift een pijl naar rechts. ‘Zo zie je hoe het vroeger was en nu.’ Bij Achterom 47 stopt ze. ‘Dat is ’m!’ roept Venne. Maximiliaan twijfelt. ‘Je ziet niet het rechthoekige poortje van het schilderij.’ Quinten veegt een ander scherm opzij. Vlamingstraat 42 lijkt volgens hem meer op het kunstwerk. ‘Die heeft een rechthoekig poortje’, zegt hij.

Race tegen de klok
Verderop staat een escape box: een kleine kamer ingericht als de werkplek van Vermeer. ‘Dit heb ik nog nooit in een museum gezien’, zegt Maximiliaan. De deur valt dicht en het testteam heeft vijftien minuten om te ontsnappen. Venne pakt meteen de puzzelstukken uit een weegschaal. Marij helpt haar mee en de jongens storten zich op een la vol letters. Het is een race tegen de klok. Met nog anderhalve minuut te gaan voelen de testers wanhopig alle muren af.

online 2

Twee seconden voordat de tijd om is, springt de deur open. Het is gelukt! Op naar Het straatje, het schilderij waar het allemaal om draait. Marij haalt haar schouders op. ‘Ik vind het niet zo bijzonder.’ Maximiliaan wel. ‘Hierop zie je veel meer dan op die posters. Ik zou wel willen inzoomen om alle details te zien.’

Het beroemde straatje
Bij de tentoonstelling hoort een app met video’s van de tante van Vermeer. Die leiden je door de stad. In de Vlamingstraat wijst Marij naar nummer 42. ‘Ik zie een poort!’ Volgens het nieuwste onderzoek woonde daar de tante en is dat het straatje dat nu zo beroemd is. Quinten denkt dat het klopt. ‘Alleen het huis links en het dak van het rechterhuis zijn veranderd.’

online 1

Maximiliaan schudt zijn hoofd. ‘Het linkerhuis is heel oud en stond er toen vast al, maar op het schilderij staat op die plek een poort.’ Ook Venne en Marij  vinden het er niet op lijken. Marij trekt aan de poort. ‘Hé, we mochten toch binnenkomen van die tante?’ Maar de deur is dicht, dus lopen de kinderen terug naar het museum.

Pluspunten:
+ spelletjes in de escape box
+ filmpjes bij de stadswandeling

Minpunten:
- teksten in de zalen zien er saai uit
- stadswandeling is ver lopen (2 kilometer)

Vermeer komt thuis - het straatje terug in Delft is nog tot en met 17 juli te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Benieuwd welke spullen en uitjes het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeld? Hier staat alles op een rij!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Leuk ik zou hetzelf ook leuk vinden

ik ben daar ook geweest het is echt saaaaaaaai

saaaaaaaaaaaaaaaaai Rentweg Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps