Testteam

Getest: museum Sonnenborgh

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Bovenop een heuveltje in het centrum van Utrecht staat de oudste sterrenwacht van Nederland. Daar vind je museum Sonnenborgh, waar je alles te weten komt over de sterren en planeten. Luc (11), Senna (9), Hidde (11) en Gwenda (10) namen een kijkje in het heelal.

De testers stappen goed voorbereid het museum binnen. ‘Ik heb vorige week nog een boek over planeten gelezen’, vertelt Luc. Ook Senna is goed op de hoogte. ‘Ik weet al dat de zon helemaal geen planeet is, maar een grote vuurbol.’ Niks nieuws onder de zon in museum Sonnenborgh. Of toch wel? Met een plattegrond en een boekje vol vragen vliegen ze door het museum. Dat Nederland meer dan één miljoen keer in de zon past, dat wist Senna nog niet.

Naar Mars
Hidde is iets verderop, bij Mars. Op de computer kun je zelf een raket naar de planeet sturen. ‘Kijk, binnen een half jaar is de raket aangekomen!’ Het idee dat er mensen naar Mars willen spreekt Hidde wel aan. ‘Het is een lange reis, maar als er een tv aan boord is zou ik het wel doen.’ Zolang niet duidelijk is of er water op Mars is, hoeft Luc er niet heen. ‘Ik wil wel kunnen douchen daar.’

Testteam 2


Tussen de planeten
Beneden in het museum is een heel oude kamer. Daar staat een grote opblaasbare tent. Geen springkussen, maar een planetarium: een donkere ruimte waarin je naar het heelal kunt kijken. Via een beamer zie je alle sterren en planeten op het plafond. ‘Het is net alsof je door het heelal zweeft’, fluistert Gwenda als de planeten om haar hoofd draaien. ‘Je wordt er alleen wel een beetje misselijk van.’ Vooral het verhaal over hoe de ringen van Saturnus zijn ontstaan, vindt Hidde interessant. ‘Het zijn allemaal brokstukken van kapotte manen. Heel boeiend.’

Best lastig
In het planetarium zit een meneer die uitlegt over alle sterren. Die is niet altijd even goed te snappen, vindt Gwenda. ‘Er worden wel heel moeilijke begrippen gebruikt. En planeten vind ik sowieso al een lastig onderwerp.’ Ook is er wel heel veel te lezen overal. ‘Wel heel veel tekst,’ vindt Luc. ‘Maar het is wel informatief. En je kunt de vragen ermee beantwoorden.’ Senna heeft nog een handige tip. ‘Als je een koptelefoon hebt met uitleg, dan hoef je zelf niet meer te lezen!’

+ het opblaasbare planetarium  
+ heel veel informatie over het heelal
+ spannende vragen om te beantwoorden

- veel tekst om te lezen
- niet altijd even goed te begrijpen  
- museum is niet zo groot

Cijfer: 9,1
Sonnenborgh is alle dagen behalve zaterdag geopend. Een kaartje voor kinderen tot twaalf jaar kost €4,50. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je weten welke uitjes en spullen het Kidsweek Testteam nog meer getest heeft? In ons archief vind je de eerdere testen op een rijtje!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps