De testers
Testteam

Getest: Museum Speelklok

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Uit alle hoeken van Museum Speelklok in Utrecht komt muziek. Overal staan muziekdoosjes, draaiorgels en hangen enorme kerkklokken. Tijd voor het testteam om daar eens naar te luisteren.

Dit testteam luistert graag naar muziek. ‘Vooral naar pop en rap, maar ook wel naar klassieke muziek’, vertelt Anna. Addison is het daarmee eens. ‘En naar jazz’, vult Sean aan. Luka luistert liever naar elektronische muziek. Hoe ze dat doen? ‘Gewoon, op Spotify of YouTube. En ik luister ook wel eens naar de radio’, vertelt Addison. Maar hoe luisterden mensen vroeger eigenlijk naar muziek? Daar gaat het testteam vandaag achter komen.

Pinnen en gaatjes

‘Vroeger luisterden mensen naar instrumenten die zelf muziek kunnen maken’, vertelt Mathijs, die de groep rondleidt door het museum. ‘Een carillon bijvoorbeeld. Dat is een kerkklok die elk uur een melodietje laat horen’, legt hij uit. Maar het kan ook een muziekdoosje of een draaiorgel zijn. In plaats van mensenvingers zorgen kartonnen stroken met gaatjes erin voor de melodie. In het instrument zit een trommel met pinnen. Door die trommel rond te draaien, komen de pinnen in de gaatjes terecht. Een hamertje tikt dan op de plek van het gaatje op een soort belletje, waardoor je een geluidje hoort.

'Je kunt elk muziekje maken door de gaatjes te veranderen’, vertelt Mathijs. ‘Dat werkt hetzelfde als bij een piano, alleen dan ben jij degene die de pinnetjes beweegt’, weet Anna.

TestteamFoto: Angeliek de Jonge

Zingende geit

Tijdens de rondleiding ziet het testteam veel verschillende draaiorgels die vroeger in cafés en restaurants werden gebruikt. ‘Bij deze probeerden de makers een mensenstem na te doen, maar dat is niet helemaal gelukt. Het geluid lijkt meer op dat van een geit’, vertelt gids Mathijs. Als hij aan het orgel begint te draaien, doet Sean snel zijn oren dicht. Luka herkent de melodie: ‘Dat is het liedje Old Macdonald had a farm’, zegt hij. ‘Het is allemaal best mooie muziek. Ik heb dat nog niet zo vaak gehoord’, zegt Addison. Sean is het daar wel mee eens. ‘Maar het is best wel hard!’, zegt hij. ‘Hoe groter het orgel, hoe harder de muziek’, vertelt Mathijs.

Dansen

Anna en Sean spelen zelf ook een instrument. ‘Ik speel viool’, vertelt Anna. ‘En ik piano’, zegt Sean. Matthijs laat een megagroot orgel horen dat het liedje uit de film Frozen speelt. Anna herkent het direct. ‘Dat liedje speel ik zelf ook op mijn viool!’, vertelt ze. Daarna lopen de testers door een ruimte waar een heel oud instrument staat dat een vrolijk melodietje speelt. Luka zwaait meteen met zijn benen door de lucht. Dat werkt aanstekelijk. Ineens staan alle vier de testers te dansen op de vrolijke muziek.Het testteam danstHet testteam danst erop los. Foto: Angeliek de Jonge.

Slaapliedje

Na de rondleiding is het tijd voor een speurtocht. De testers moeten negen vragen beantwoorden over de instrumenten. ‘La la la laaaa’, zingt Addison bij vraag twee. Hij probeert erachter te komen welk liedje hij op een orgelstrook ziet. Dat is nog best moeilijk. Bij elk antwoord moeten de testers zelf gaatjes in een strook papier knippen. Die strook kunnen ze daarna in een mini-instrumentje doen om te controleren of de antwoorden kloppen. Hoor je een bekend muziekje? Dan heb je alle antwoorden goed. De testers horen al snel welk liedje wordt bedoeld. ‘Ik ga expres foute antwoorden invullen, om te kijken wat er dan uitkomt’, zegt Anna. ‘Oh, het is een slaapliedje geworden!’
Foto Angeliek de JongeKloppen de antwoorden? Dat ontdekken de testers door naar de liedjes van hun orgelstrook te luisteren. Foto: Angeliek de Jonge.

Cijfer: 7,8

Pluspunten:

- veel informatie
- veel mooie orgels
- vrolijke muziek
- leuke speurtocht

Minpunten:

- het is er heel warm
- je kunt niet veel zelf doen
- de rondleiding duurt lang

Museum Speelklok is van dinsdag t/m donderdag open van 10.00 tot 17.00 uur. In vakanties ook op maandag. Een kaartje kost 6,50 euro voor kinderen en 12 euro voor volwassenen. 

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps