Testteam

Getest: Rijksmuseum Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Het Rijksmuseum is meer dan alleen schilderijen aan de muur. Tijdens de workshop Digitaal Stripverhaal kun je zélf aan de slag. In de Teekenschool van het museum maak je je eigen verhaal. Precies zoals ze dat driehonderd jaar geleden deden. Maar dan op een computer. 

‘Weten jullie wat een toverlantaarn is?’ Sanneke van het Rijksmuseum wijst naar een oud apparaat. Toen er nog geen films bestonden, keken mensen plaatjes via de toverlantaarn. ‘Het is de beamer uit de zeventiende eeuw’, zegt Sanneke. Jens, Emma, Jonas en Luna zitten op de grond. Sanneke doet voor hoe het werkt. Ze stopt plaatjes in het ding, die op de muur verschijnen. ‘Jullie mogen zo je eigen verhaal maken’, zegt Sanneke. Ze loopt voorop, het Rijksmuseum in. Op naar de verzameling toverlantaarnplaatjes.

‘Deze is gaaf’, zegt Jonas. Hij wijst naar een plaatje van een vrouw die haar man op zijn achterwerk slaat. ‘Kies maar twee plaatjes die je wilt gebruiken voor je verhaal’, zegt Sanneke. ‘Een voor het begin en een voor het eind van je verhaal.’ Emma weet al precies wat ze wil maken. ‘Een verhaal over een koopman, die denkt dat hij slim is’, vertelt ze. ‘Hij springt ergens in en dan redt een uil hem.’ Luna bedenkt een verhaal over een man die wordt gestraft. Ze kiest het plaatje van een skelet.

Terug in de Teekenschool zoeken ze nog twee plaatjes bij hun verhaal. Sanneke laat zien hoe je die plaatjes kunt bewerken. Luna rommelt wat met haar muis. Emma wil een man in haar plaatje plakken, maar het wordt een vreemde vlek. Als alle verhalen af zijn, mag Jens als eerste presenteren. ‘Er was eens een slager die een koe wilde slachten’, begint hij. ‘Toen kwam er een boodschapper die zei dat dat niet meer mocht. De slager gooide zijn hamer weg en de koe was tevreden’, zegt Jens. Iedereen klapt.

Als iedereen zijn verhaal gepresenteerd heeft, gaan ze nog even naar het museum. Emma bestudeert De Nachtwacht. ‘De mensen die scherp zijn afgebeeld, zijn belangrijk’, mompelt ze. De tijd zit er bijna op. ‘Mogen we nog even langs het Meisje in Witte Kimono?’ vraagt Emma. ‘Dat is mijn favoriete schilderij!’ ‘Oh, die is van Breitner’, weet Jens. Nog vijf minuten. Emma wil naar het zelfportret van Vincent van Gogh. Jens naar De Slag bij Waterloo. ‘Kunnen we naar allebei?’ vragen ze.

Pluspunten:
+ leerzaam
+ attente begeleiding
+ je krijgt je verhaaltje mee op een USB-stick

Minpunten:
- soms ging de workshop iets te snel
- zonder het juiste programma heb je thuis weinig aan de workshop
- als je alles in het museum wilt lezen, duurt dat wel lang

Cijfer: 9-

Het Rijksmuseum in Amsterdam is alle dagen open. De workshop Digitaal Stripverhaal, voor kinderen van 9 t/m 13 jaar, in het weekend en tijdens vakanties. Het kost 8 euro. Zie www.rijksmuseum.nl

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het Rijksmuseum best saai als je geen rondleiding hebt ofzo
Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Ik vind het jammer dat het zo lang dicht was

Heeeeeeee Ik wil de jurk van maxima graag zien Die Is Cooowlll

rijksmuseum daar ben ik ook geweest dat was heel er leuk en ook heel mooi uit echt over vroeger het is wel leerzaam

volgens mij is het rijksmuseum heel leuk en tot 18 jaar is het gratis ze hebben er wel 10 jaar aan gebouwt net zo lang als ik leef Oeps

Ik vind het rijksmuseum best leerzaam maar ook saai maar als je een rondleiding krijgt is het wel leuk en waarom ik het saai vind zonder rondleiding is dan moet je de hele tijd stil zijn in een museum moet ook stil zijn behlve met een rondleiding. Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps