Testteam Tropenmuseum
Testteam

Getest: Sabi Suriname in het Tropenmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

’Wan no sabi kan tron wan sabi.’ Uh, wat? Het is een Surinaams spreekwoord en betekent letterlijk: ‘Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er bij de tentoonstelling Sabi Suriname gebeurt. Gelukkig heeft het testteam wel zin om iets te leren. Dus hup, op naar het Tropenmuseum in Suriname - uh Amsterdam.

‘Het gaat over een jongen die een geheime ruimte in het museum heeft ontdekt. Daar gaan we nu naartoe’, vat Gijske het introductie-verhaal kort samen terwijl ze met Fedde, Ella en Jaya in de lift stapt om naar -7 te gaan. Aan de ramen kun je zien dat de verdiepingen voorbij schieten. Maar Ella gelooft daar niets van. ‘We gaan helemaal niet zo ver omlaag’, zegt ze. Fedde is het met haar eens. ‘We gaan heel langzaam. Ik denk dat we in het echt maar één verdieping naar beneden gaan.' Maar lang zijn ze daar niet mee bezig. Want zodra ze even later de Surinaamse wereld binnenlopen, valt er een heleboel te ontdekken.

Tropenmuseum - Johannes Abeling

Bootje varen

Het avontuur start in een boot die midden in de zaal staat. Eén voor één stappen ze de boot in. Met een koptelefoon op hun hoofd kijken ze naar het scherm voor een tocht over een rivier, net echt. Toch is Fedde niet zo onder de indruk. ‘Er wordt iets uitgelegd over de natuur. Niet superleuk’, vindt hij. Tijd om zelf iets te doen! Met z’n vieren bekijken ze een opdracht aan de muur. ‘Er staan steeds twee dingen over dieren en wij moeten aangeven welke waar is’, legt Ella uit. ‘Maar we hebben het niet goed gedaan, want er gebeurt helemaal niets’, zegt Jaya een beetje gefrustreerd. Na het veranderen van een paar antwoorden lukt het wel. ‘Ja!’ roepen ze tegelijk als er een geluidsfragment met informatie start.

Tropenmuseum - Johannes Abeling

Koken en dansen

Dan beginnen de proberi’s: workshops. Fedde en Ella duiken de Surinaamse keuken in. Een heel gerecht maken lukt niet in korte tijd. Wel gaan ze aan de slag met verschillende soorten rijst. ‘We halen de schil van de korrels af’, zegt Ella terwijl ze de rijst met een stamper plet in de vijzel. ‘Je moet wel hard duwen, hoor’, helpt Fedde haar. Een zaal verderop wordt ondertussen een Surinaams feestje gebouwd. Zingen, dansen én muziekinstrumenten bespelen. Een groepje bezoekers - onder wie onze Jaya en Gijske - doet mee. Drie mati’s zingen een paar regels van een liedje. Dan is het de beurt aan de bezoekers. Als ze het liedje kennen, komen de danspasjes en ook de muziekinstrumenten erbij. ‘Een soort sambabal’, zo omschrijft Jaya het. Ook Gijske vindt de muziek-proberi geslaagd. ‘Het is leuk om in een andere taal te zingen!’

Tropenmuseum - Johannes Abeling

Veel te doen

Snel gaan de testers verder, want er is nog meer te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld ruimtes waar persoonlijke verhalen over mensen uit Suriname worden verteld, zoals over slavernij. Het testteam gaat weer terug naar de kookruimte. Daar is nog een opdracht die ze willen doen. ‘Ik zoek de bloem’, zegt Fedde terwijl hij langs een kast met producten loopt. De bedoeling? Recepten verzamelen! ‘Het is heel leuk. We moeten deze boodschappen zoeken’, zegt Ella terwijl ze naar een lijstje wijst. ‘Met de cijfers op die producten kunnen we een Surinaams recept krijgen’, legt ze uit. ‘Ik herken sommige dingen uit Suriname, zoals de noedels en linzen’, vertelt Jaya. ‘Mijn moeder is geboren in Suriname en ik ben er zelf ook al een keer geweest.’ Gijske: ‘We moeten nu alleen nog de knoflook vinden, dan hebben we er weer één compleet.’

Tropenmuseum - Johannes Abeling

Even later lopen ze met meerdere recepten op zak naar de uitgang. ‘De kookruimte was het leukst, ook al konden we er niet echt koken’, zegt Ella. Fedde is het daarmee eens. ‘Ik ga aan mijn vader vragen of hij een van de recepten een keer wil maken.’

Cijfer: 8,5

Pluspunten

- er is heel veel te doen
- de kookruimte

Minpunten

- Het introductie-verhaal is niet zo geloofwaardig
- de stempelkaart die je aan het begin krijgt, heb je eigenlijk niet nodig

De tentoonstelling Sabi Suriname is te bezoeken tot 1 maart 2023. Je moet van tevoren wel een plekje reserveren omdat het museum met een tijdslot werkt. Klik hier voor meer informatie.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps