Testteam Oyfo - Cees Elzenga
Testteam

Getest: Techniekmuseum Oyfo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Grote machines uit fabrieken, de oudste telefoons en overal knopjes. Het kan niet missen: het testteam staat in techniekmuseum Oyfo in Hengelo. 

‘Leuk om overal aan te mogen zitten’, zegt Lucy (8) terwijl ze met één druk op een knop een oude stoommachine in gang zet. Samen met Sterre (11), Luca (10) en Belva (8) loopt ze een zaal binnen die vol met grote machines staat. En dat is te horen… want stil zijn de apparaten niet. De testers laten zich niet door het geluid tegenhouden. Aan alle wielen wordt gedraaid en alle knoppen worden ingedrukt. Eén voor één lopen ze langs de machines. Luca: ‘Heel interessant om te zien, maar het is ook moeilijk voor te stellen dat deze vroeger echt in fabrieken stonden.’

Testteam Oyfo - Cees Elzenga'Zal deze machine het nog doen?', vraagt Luca zich af.

Hoi, hallo

Niet veel later staat het viertal bij een heleboel veel kleinere apparaten: telefoons. ‘Hoi, met Sterre’, klinkt het vanuit een oude telefooncel. ‘Hallo, met Belva’, is te horen vanuit een andere hoek. De testers bekijken alle uitgestalde exemplaren uitgebreid. ‘Sommige zijn wel heel ouderwets’, vindt Luca. Daar is Lucy het mee eens. ‘Vooral die met ronde gaten ziet er raar uit. Het duurt ook heel lang voordat je daarmee een telefoonnummer hebt ingetoetst’, zegt ze. Belva lacht: ‘Ja, een mobiel is veel handiger! Maar het is wel leuk om al die grote telefoons van vroeger te zien.’

Testteam Oyfo - Cees ElzengaSterre en Luca testen de verschillende telefoons uit.

Elektriciteit

Via een tunnel met schermen links en rechts vol verschillende computerspelletjes, komen ze in een ruimte waar nog veel meer te doen is. ‘Knopjes, knopjes en nog meer knopjes’, zegt Luca enthousiast. Sterre springt meteen op een grote hometrainer. ‘Als ik hard genoeg fiets, gaat de camera aan en zie ik mezelf op het tvscherm. Dat heeft met elektriciteit te maken’, legt ze uit. ‘Maar het is wel heel zwaar, hoor!’ Ook Belva spaart haar krachten niet, zij is in een stoel geklommen en trek zichzelf aan een touw naar boven. ‘Heel leuk’, vindt Lucy die het snel daarna ook een keer probeert.

Testteam Oyfo - Cees Elzenga'Kijk, zo trek je jezelf omhoog', zegt Lucy tegen Belva.

Dan komt het testteam uit bij een rij met bakken. Om de beurt steken ze hun hand in een bak om te voelen wat erin verstopt zit. ‘Dit is zeker een hoefijzer’, zegt Lucy. Het volgende voorwerp is moeilijker te raden. Na lang voelen haalt ze het stiekem even uit de bak. ‘Ah, het is een dynamo voor op een fiets. Ik dacht even dat het een pistool was’, lacht ze.

Brug bouwen

Een stuk verderop liggen een paar grote blokken op de grond. ‘We moeten er een brug van maken’, zegt Sterre die een foto van het voorbeeld aanwijst. ‘Kijk, zo moet het worden.’ Luca bedenkt een plan. ‘Als we allemaal een stuk vasthouden, dan moet het lukken’, zegt hij. De puzzel wordt snel opgelost, waarna ze ’m testen. Allemaal tegelijk. Tevreden lopen de testers daarna naar de uitgang. ‘Ik heb me niet verveeld, hoor’, zegt Belva. ‘Het is heel leerzaam, want je kunt zien hoe machines werken en je kunt ook leuke spelletjes doen.’ Zo denkt de rest er ook over. ‘Het is een heel leuk museum!’ besluit Lucy.

Testteam Oyfo - Cees ElzengaDe testers doen hun best om van de vijf blokken een brug te bouwen.
 

Cijfer: 8+

Pluspunten:

- Je leert van alles over dingen van vroeger
- Er is veel te doen

Minpunten:

- De oude machines maken veel lawaai
- Het doe-lokaal is niet altijd open

In de herfstvakantie zijn er bij Oyfo extra activiteiten en kun je bijvoorbeeld een borstelrobot maken of een vlinder die rondvliegt op zonne-energie. Klik hier voor meer informatie. Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

leuk, leerzaam en heel leuk bedacht zo iets Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps