Testteam Gif Naturalis
Testteam

Getest: Tentoonstelling Gif!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat sommige slangen giftig zijn weet je waarschijnlijk wel, maar wist je dat sponzen in de zee ook zo’n goedje in zich hebben? En dat je sommige planten beter niet kunt aanraken?

Het testteam leert vanalles over de giftige wereld bij de tentoonstelling Gif! in Naturalis in Leiden.

Glazen hokken

De vier testers kijken hun ogen uit in Naturalis. Ze zien lange slangen, kleine spinnetjes en felgekleurde salamanders. Heel verschillende beesten, maar ze zijn allemaal giftig en dat is gevaarlijk. Gelukkig zitten de dieren in glazen hokken, anders zou het wel spannend zijn. Nu zijn ze vooral heel interessant. ‘Het is heel leuk dat je hier echte dieren kunt zien!’ zegt Tessa. ‘Daar zit een heel grote kikker, kijk!’ roept Sterre. Tessa doet een sprongetje naar achteren, maar komt dan toch dichterbij. ‘Ik heb zin om hem op te pakken’, zegt Thymen. Bas: ‘Moet je die felgroene kikker daar eens zien, die lijkt op Jabba the Hutt uit Star Wars.'

Testteam GIFOm er gevaarlijk uit te zien, blaast de kogelvis zichzelf op als-ie bang is. Foto Ernie Buts

Op zoek naar de ratelslang

De testers krijgen een ratelslangknuffel van museum-medewerker Janneke. ‘Ga zelf maar op onderzoek uit. Zoek de ratelslang en vergelijk die eens met de knuffel. Lijkt de echte slang daarop?’ vraagt ze. Die uitdaging gaat het testteam graag aan en de zoektocht begint. Ondertussen komen Tessa en Sterre een leuk spel tegen: bijten, steken of contact maken? Bij elk plaatje moeten ze een van deze drie woorden kiezen. Een wesp. Dat is makkelijk, die steekt. De volgende: een berenklauw. ‘Daar moet je geen contact mee maken’, zegt Tessa. ‘Die is echt giftig’, weet Bas. ‘Ja, daarvan krijg je een geïrriteerde huid’, vult Thymen aan. De testers vinden het leuk dat ze ook leren over giftige planten. ‘Het is wel jammer dat we geen echte planten zien’, zegt Sterre. ‘Maar dieren zijn toch veel leuker om naar te kijken’, vindt Thymen. 

Testteam Gif NaturalisDe testers hebben de ratelslang gevonden. Foto Ernie Buts

Freek legt uit

Op veel plekken zien ze filmpjes van Freek Vonk, waarin hij uitleg geeft. ‘Dat is leuk, maar het geluid staat zacht en daardoor is Freek slecht te verstaan’, zegt Sterre. De testers vinden de dieren interessanter dan de uitleg van Freek Vonk. ‘Hij praat altijd zo veel. Daardoor wordt het een beetje saai’, vinden Sterre en Tessa. De jongens lopen verder naar de onderwaterwereld. ‘Wist je dat sponzen in de zee ook giftig zijn?’ vraagt Freek. Die beesten (die lijken op de schoonmaakspons) kunnen niet wegzwemmen. Om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën op ze groeien, verdedigen ze zich met gif. Dat wisten de testers nog niet. Daarna lopen ze langs een enorme opgezette bolle vis. ‘Dat is een kogelvis. Die blaast zichzelf op als hij bang is’, weet Thymen. ‘Spectaculair’, vindt Bas. ‘En vast heel giftig’, voegt Sterre toe.

Testteam Gif NaturalisEr zijn veel spelletjes te doen over gif. Foto Ernie Buts

Antigif

Dan vinden de testers eindelijk waar ze naar op zoek waren: ‘Daar is de ratelslang!’ roept Bas. De ratelslang wordt pas gevaarlijk als hij wordt uitgedaagd. Het krachtige gif kan dodelijk zijn, lezen de testers. En lijkt het beest op de knuffel? ‘Jawel, maar het hoofd van de knuffel is groter’, zegt Tessa. De slang ziet er erg indrukwekkend uit in het echt. ‘Hij kijkt een beetje alsof hij denkt: laat me met rust’, zegt Thymen.  Al zoekend zijn ze aangekomen bij het lab. Daar doen ze onderzoek naar gif: welk antigif hoort bij welk dier? En van welk gif kun je medicijnen maken? Om dat te onderzoeken moeten de testers natuurlijk wel een echte witte labjas aan. Bas vindt dat maar niets: ‘In die jas voel ik me belabberd.’

MuisBrr. Alleen de oogjes en de staart van de muis blijven over. Foto Ernie Buts

En weg is de muis!

Het testteam heeft vandaag veel giftige dieren gezien. Maar hoe werkt gif nou eigenlijk? Dat legt museum-medewerker Petra tot slot uit met een demonstratie. ‘Gif kan je spieren stilleggen, maar het kan ook je bloed laten stollen. En dan kan het niet meer door je aderen stromen’, vertelt ze. Een ding is duidelijk: gif is heel gevaarlijk. En het kan zelfs nog erger. Sterre mag Petra helpen om dat te laten zien. Ze gooit gif over een muis om te kijken wat er gebeurt. Voor ze het weet is het beestje verdwenen en ligt er alleen nog een staart en twee oogjes. Sterre: ‘Wow, dat ging snel.’ Gelukkig was het een nepmuis!

Cijfer: 7,6

Pluspunten:

- Interessante dieren
- Je kunt veel doen
- Je leert over gif

Minpunten:

- Het was erg druk
- Filmpjes zijn niet goed te verstaan

De tentoonstelling Gif! is te zien in Naturalis in Leiden. Klik hier voor meer informatie. Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Man reist met tientallen giftige dieren of Een krokodil hoort niet in de huiskamer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps