Testteam

Getest: Tropenmuseum junior

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Marokko ligt een dikke drie uur vliegen van Nederland, in het echte leven. In het Amsterdamse Tropenmuseum Junior ben je er al in een kwartiertje. Het testteam stapt in het vliegtuig, snoert de riemen vast en vliegt naar de tentoonstelling ZieZo Marokko. 

Jordin (9) : 'Ik heb mijn koffer niet bij me! Is dat een probleem?'
Hanne (10) : 'Marokko ligt onder Spanje.'
Jonne (9) : 'De laatste keer dat ik in dit museum was, was er een tattoo-tentoonstelling.'
Bente (10) : 'Leuk, een doe-tentoonstelling!'

De lichten worden gedimd, de motoren ronken. Op naar de zon! Er klinkt muziek en de stewards en stewardessen dansen in het gangpad. ‘Marokko, ik zie je zo. Go go go’, zingen ze. Na een korte vlucht zwiepen de deuren open. Jordin, Hanne, Jonne en Bente lopen puffend naar buiten. ‘Wat was het wárm binnen, je kunt wel merken dat we in een ander land zijn’, grappen ze. Eerst drinken ze een kopje Marokkaanse thee met hun begeleider Tato. ‘Lekker zoet’, smult Jonne.

thee

 

Daarna gaan ze op pad, de medina door, het oudste gedeelte van een stad. Het is een doolhof van mooi nagemaakte straatjes en de groep belandt in een kledingwinkel. ‘Welkom’, roept Tato. Ze pakt een kledingstuk uit een rek. ‘Weet iemand wat dit is?’ Vingers schieten omhoog. ‘Een djellaba’, klinkt het. ‘Dat klopt! Je herkent ’m aan de capuchon. In de winter is-ie lekker warm, in de zomer beschermt hij je tegen de zon. En je kunt er een brood in stoppen als je boodschappen hebt gedaan’, lacht ze.

‘Yallaaa’ 
Nadat het testteam heel wat te weten is gekomen over de Marokkaanse cultuur is het tijd voor een busreis, dwars door het land. En gelukkig gaat ook dát sneller in het museum dan in het echt. ‘De chauffeur is wat slaperig. Als jullie hard roepen, gaat-ie rijden hoor!’ roept Tato in de bus. Iedereen brult: ‘Yallaaa’ (‘Kom op’). En jawel, hij komt pruttelend in beweging. Er hangen videoschermen op de plek van de ramen, waardoor het net lijkt of hij écht rijdt. ‘Kijk het Rif-gebergte’, wijst Hanne. ‘En daar loopt een kameel’, ziet Jordin. Ook in de bus is het bloedheet. ‘Hierdoor lijkt de rit nóg echter’, vindt Bente. Als de deuren even later weer openklappen stormt iedereen naar buiten, terug naar de winkel. 

bus


‘Het is hier een enorme troep. Willen jullie de etalage herinrichten?’ vraagt Tato. Het testteam gaat meteen aan de slag. ‘Hier, ze moet deze zonnebril op’, vindt Jonne. Ze plant een bril op de neus van de etalagepop. De rest brult van het lachen. ‘En een hoofddoek om!’ Jordin klimt op een kratje en bindt de doek om haar hoofd. Na veel gegiechel en gepriegel zit het werk erop. ‘Een middag om niet snel te vergeten’, concludeert het team tevreden. Gelukkig hoeft dat ook niet, want iedereen krijgt een filmpje mee als herinnering.
 
etalage
Cijfer: 8,3

+ leren over andere cultuur
+ leuke rondleiding
- erg warm binnen
- smalle straatjes

De tentoonstelling ZieZo Marokko is t/m het voorjaar van 2018 in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam te zien. Een ticket tot 18 jaar kost acht euro. Kijk hier voor meer informatie!

Benieuwd welke uitjes, spullen en etenswaren het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Op Kidsweek.nl/testteam vind je het hele archief!

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

supersupersupercool, bedoel je nina!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps