Testteam

Getest: Universiteitsmuseum Utrecht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Vooraf heeft het testteam geen idee wat een Universiteitsmuseum is. ‘Dat gaat vast over de geschiedenis van de universiteit’, denkt Claire. ‘Of over moeilijke wetenschappelijke dingen’, vermoedt Mia. Mooi niet dus. In het Universiteitsmuseum kun je vooral heel veel proefjes en testjes doen, zo blijkt al snel.

De testers racen meteen naar de nieuwe tentoonstelling ‘Tot op het Bot’, waar van alles te leren valt over botten en lijven van mensen én dieren. Op de tentoonstelling is veel zelf te doen. Niene stort zich direct op een nephond die zogenaamd een knikker heeft ingeslikt. Met een dierenarts-tang kun je die voorzichtig uit zijn luchtpijp halen. Mia staat inmiddels met een tandartsboor in haar handen. Klaar om een bijna-echte patiënt van zijn gaatjes af te helpen. Inez voelt intussen in de baarmoeder van een schaap. ‘Het lammetje ligt met zijn pootjes naar voren! Dat wordt een zware bevalling’, stelt ze vast. Het testteam is het eens: deze tentoonstelling is leuk en leerzaam.

Snel rent het testteam door naar de bovenste verdieping van het museum. Daar zit het jeugdlab, een grote zaal waar je zelf als wetenschapper aan het werk mag. Natuurlijk met een witte laboratoriumjas aan. Uit een dikke map vol ideeën voor proefjes kiest het vijftal voor een proef waarbij ze zelf de geur van zwembadwater na gaan maken. Met een batterij, draadjes, potloden, zout en een bakje water gaan ze aan de slag. ‘Het begint te borrelen’, roept Claire enthousiast. Inez hangt met haar neus boven het bakje: ‘Ieuw! Dat stinkt écht heel erg naar chloor!’

Daarna is er nog even tijd voor een blik in het Rariteitenkabinet. Een zaal vol glazen potten met daarin dieren (en zelfs mensen!) op sterk water. Niks voor Inez en Niene. ‘Van dode dieren krijg ik een naar gevoel in mijn buik’, zegt Niene. ‘En ik hou gewoon niet zo van die biologie-achtige dingen’, zegt Inez. Mia vindt het wel interessant. Vooral de heel kleine baby’s op sterk water. ‘Een raar idee dat je zelf ook zo geweest bent’, vindt ze.

Het testen zit er weer op. ‘Dit museum is veel leuker dan ik vooraf dacht’, vindt Claire. Maar die naam moet echt anders, vindt Fanny. ‘Wetenschapsmuseum’, lijkt haar wel wat. ‘Of Science-museum misschien. Dat klinkt ook nog internationaal’, vindt Claire.

Pluspunten:
+ heel veel doe-dingen
+ leerzaam
+ afwisselend

Minpunten:
- de info op de bordjes mag wel wat duidelijker
- sommige zalen zijn wat rommelig
- niet zo groot, na een uur of twee ben je wel klaar

Cijfer: 8,3

Kijk voor info op Universiteitsmuseum.nl

Wil je op de hoogte blijven van wat het Kidsweek Testteam allemaal test? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben daar geweest ze hebben een hele mooie tuin je kan er ook je eigen dijk maken en ze hebben hele lekkere appeltaart bij hun restaurant ze hebben ook hele leuke proefjes die je zelf mag doen het is echt geweldig je hebt veel te weinig tijd om alles te doen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps