azc onderzoek

Ghatoun (12): 'Ik ben al elf keer verhuisd'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Hoe is het om te wonen in een asielzoekerscentrum? Vluchtelingenkinderen vertelden daarover aan onderzoekers. Vandaag wordt het onderzoek gepresenteerd. 

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek? Kinderen voelen zich niet veilig en vinden het vervelend dat ze vaak moeten verhuizen. Ghatoun (12) (in het midden met de rode trui op de foto boven) uit Syrië herkent zich wel in het onderzoek.

Onveilig voelen

Als ze met vriendinnen gaat fietsen of volleyballen, dan voelt Ghatoun zich goed. Ze woont al twee jaar in het asielzoekerscentrum (azc) Zeewolde. ‘Een heel fijne plek! Het is hier mooi groen.’ Maar er zijn ook momenten dat ze bang of verdrietig is. ‘Ik hoor vaak sirenes, en dan ga ik snel naar binnen. De politie komt bijna elke dag wel een keer. Ook vaak ’s nachts. Er is vaak ruzie en dat vind ik eng.’ Ghatoun is niet de enige die zich onveilig voelt. Voor één op de tien kinderen die meededen aan het onderzoek is dat ook zo. Het onderzoek is gedaan om te weten te komen hoe asielzoekers beter opgevangen kunnen worden.

Creatieve dingen

Uit de resultaten blijkt ook dat vluchtelingenkinderen elk jaar moeten verhuizen. ‘Voor mij wordt het deze zomer zelfs de elfde keer in drie jaar tijd’, vertelt Ghatoun. Ze vindt dat vreselijk. ‘Ik wil liever gewoon hier blijven. Hier ken ik iedereen.

Je leest er meer over in de krant (verschijningsdatum 7 juni 2018).

Anderen lazen ook: Waarom moeten Lili (11) en Howick (12) Nederland uit?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook