makeup claires

Giftige stof ontdekt in make-up voor kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Je kent ze wel. Die doosjes poeder waarmee je een gezonde blos op je wangen tovert. In gezichtspoeder van het Amerikaanse merk Claire’s is nu asbest gevonden. Dat is een giftige stof. 

In asbest zitten piepkleine vezels die giftig zijn en je kunt er kanker van krijgen. Asbest kan niet via de huid in je lichaam komen, maar je kunt het wel inademen.

Nederland

De make-up van Claire's is vooral populair bij kinderen.De gezichtspoeders zijn in Nederland nu niet meer te koop. De Inspectie voor de Leefomgeving ontdekte de asbest. 'Wij hebben de poeders laten onderzoeken in het laboratorium', vertelt Lianne Sleutjes van de Inspectie aan Kidsweek. ‘Daar kwamen we erachter dat er asbest in zat. We hebben toen meteen tegen Claire’s gezegd dat ze de poeders niet meer mogen verkopen.’ 

De Inspectie gaat nu kijken of er ook asbest in andere soorten make-up zit.

Paniek

Moet je je zorgen maken als je het poeder hebt gebruikt? Kidsweek vroeg het aan toxicoloog Majorie van Duursen, die alles weet over giftige stoffen. ‘Als je de poeders gebruikt hebt is er geen reden voor paniek. Kinderen zijn wel gevoeliger voor dit soort stoffen omdat zij nog groeien, maar de kans dat je de asbest uit de poeders inademt is heel klein. De huid kan er wel een beetje geïrriteerd door raken.’

Heb je poeders van Claire’s in huis? Sleutjes is een stukje voorzichtiger en geeft als advies: stop het in een plastic zak en breng het naar een afvalstortplaats..

CompactpoederClaire's compact powder productnummer 40628

CompactpoederClaire’s Expert Shadow & Highlight Finishing Kit productnummer 05435

Anderen lazen ook: Make-up is niet voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps