Foto: Shutterstock

Gigantische Chinese dino's ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wat heeft een lange nek, vier poten en een staart? Een giraffe? Nee, een gigantische dino! In China zijn twee nieuwe soorten ontdekt.

Wetenschappers hebben fossielen van de dino's gevonden en onderzocht. De twee soorten hoorden bij de sauropod-familie. Dat zijn dinosauriërs met een lange nek, een klein hoofd en een lange staart. De dino's leefden volgens wetenschappers ongeveer 120 tot 130 miljoen jaar geleden.

Xinjiang-wattes?

De nieuwe dinosoorten hebben hele ingewikkelde namen gekregen. De een heet 'Silutitan sinensis', dat komt van het Chinees-Mandarijnse woord 'silu'. Dat betekent zijderoute, een belangrijke handelsroute in China. De andere dino heet 'Hamititan xinjiangensis', naar de regio waar de botten zijn gevonden.

Heel lang

De onderzoekers denken dat de 'silu-dino' wel meer dan twintig meter lang kon worden en de Hamititan wel zeventien meter lang. Dat is bijna net zo lang als een blauwe vinvis. 

Anderen lazen ook: Deze draak vloog vroeger boven Australië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook