Foto: AFP

Glas ontdekt dat zichzelf kan repareren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Japanse onderzoekers hebben glas ontdekt dat zichzelf razendsnel kan repareren. En dat ontdekten ze toevallig! 

De onderzoekers van de universiteit van Tokio waren bezig met een ander experiment, toen ze ontdekten dat het glas met scheuren zelf kon herstellen. Bij een temperatuur van 21 graden drukten ze de twee helften een half minuutje tegen elkaar aan en na een tijdje werd het weer één geheel. Daarover schreven zij in een tijdschrift voor onderzoekers, Science. En dat komt door een geheim ingrediënt in het glas: alumina. Daardoor wordt het extra sterk.

Telefoon of tablet

Volgens de Japanners is er al wel eerder ontdekt dat glas hersteld kan worden, maar dan moet het heel heet worden. Dit is de eerste keer dat glas op kamertemperatuur kan herstellen. En dat is handig, om bijvoorbeeld scheurtjes in een gebarsten telefoon- of tabletscherm te repareren. 'Glas gaat nu gemiddeld vijftien jaar mee. Wij hopen dat onze vinding de levensduur verdubbelt', schrijft één van de onderzoekers. 

Meer onderzoek

Het duurt nog wel even voordat deze manier van repareren echt gebruikt kan worden, daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Worm zonder poepgaatje ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oeps Ik vind dit wel heel bijzonder Oeps

Ik ben lani 9 jaar ik vind het heel bijzonder ik zou er graag meer over willen horen

Best wel grappig dat telefoonschermen later bijna niet kapot te krijgen worden

Wow dat is echt heel cool. Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog

Wow echt geweldig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.