witte wegen, reflecterende wegen, piet zijlstra

Goed voor het milieu: witte wegen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Witte wegen doen je misschien denken aan sneeuw en kerst. Maar wie weet rijden we over een paar jaar ook in de zomer over wit asfalt. In Noord-Holland zijn ze er al mee begonnen. Maar waarom?

Stel je voor: op een warme dag draag je een zwart t-shirt. Meteen merk je dat je het heel warm krijgt. De oplossing is simpel: een wit t-shirt. Wit ketst de warmte namelijk af, terwijl zwart de warmte opneemt. Precies dat is het idee achter de witte wegen. In Los Angeles werd er in het voorjaar al mee geëxperimenteerd. In de buurt van de nieuwe wegen was het maar liefst tien graden koeler. Heerlijk!

Ook in Nederland

Piet Zijlstra ontwerpt snelwegen in Nederland. Hij is al langer enthousiast over witte wegen. Hij hielp bij het maken van de nieuwe wegen in Noord-Holland en legde deze week een weg aan in het Groningse Leek. Hij is druk bezig om ook de rest van het Nederlandse asfalt witter te maken.

reflecterende wegen, piet zijlstraEen witte weg in het Groningse Haren

Dat doet hij trouwens niet zoals de Amerikanen. Die verven simpelweg een witte laag over de weg, maar volgens Zijlstra slijt dat snel weg. Hij mengt daarom het asfalt met heel fijn wit grind. Als er veel auto's overheen rijden, komt het wit langzaam tevoorschijn.

Handig in de winter

Omdat het in de zomer steeds warmer wordt in Nederland, kunnen de nieuwe wegen de boel weer een beetje afkoelen. Daarbij zijn ze ook nog eens handig in de winter. In het donker zie je een fietser namelijk veel beter als-ie op een witte weg fietst, dan wanneer hij op grijs asfalt rijdt. Op die manier hoeft de straatverlichting ook niet meer zo fel. En dat scheelt natuurlijk energie. Twee vliegen in één klap!

 

 

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 3 eettips om het milieu te helpen of Dertig dagen suppen voor het milieu.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

woooooooooooooooow

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps