Zitten, klas, leerling, school, basisschool, klaslokaal, les

Goed zitten doe je zo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
Lisanne
van Sadelhoff

Of je nu wilt of niet: de meeste tijd op school zit je op je stoel. Maar wist je dat zitten helemaal niet zo goed is voor je lichaam? En verkéérd zitten al helemaal niet. Tijd voor een zit-les, dus!

Kinderen op basisschool De Wheele in Borne moesten er aan geloven: zij kregen afgelopen maandag zit-les. Wat? Zit-les? Ja, je leest het goed. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen vaak een slechte houding hebben. Daardoor krijgen ze pijn aan hun rug of nek. Dus: tijd voor een lesje zitten van een expert, die op basisscholen uitleg geeft.

1. Voeten plat op de grond

Als je je voeten plat op de grond zet, houd je vanzelf je rug ook rechter. 

2. Je drie neuzen dezelfde kant op

Huh? Drie neuzen? Ja, ook jij hebt drie neuzen! De neus in je gezicht én de neuzen van je schoenen. En die moeten alledrie dezelfde kant op wijzen als je in de klas zit. Gedraaid zitten is namelijk een slechte houding. 

3. Zitten op de botten in je billen 

Misschien wist je het niet, maar je hebt botten in je billen. En die kun je voelen. Wiebel maar eens van links naar rechts, op de stoel, met je handen onder je billen. Voel je iets scherps? Dat zijn je zitbotjes. En dáár moet je op zitten. Want ook dan zit je recht!

Zitten, klas, leerling, school, basisschool, klaslokaal, lesZo zit je dus niét op je zitbotjes.

4. Houd je rug recht 

Heel belangrijk en misschien ook wel logisch: houd je rug recht als je zit. Tussen je wervels zitten namelijk tussenwervels. Dat zijn een soort kussentjes. Die kussentjes worden platgedrukt als je krom of scheef zit. En dat is niet goed. Dus: rug recht, zodat die kussentjes ruimte krijgen. 

5. Zet je tablet in de sta-stand

Je gebruikt vast zo nu en dan een tablet in de klas. Of (stiekem) een mobieltje. Weleens van een tablet-nek gehoord? Dat is nekpijn die ontstaat doordat je met een gebogen nek naar je tablet kijkt. Dus: zet je iPad in de sta-stand als je 'm in de klas gebruikt, zodat je je hoofd niet zo hoeft te buigen. 

Zitten, klas, leerling, school, basisschool, klaslokaal, lesJe kunt je nek beter niet gebogen houden. 

6. Maak een lange neus

Als je moet schrijven, moet je niet te dicht met je neus op het papier zitten. Want ook dat is slecht voor je rug en nek. Tip: maak een 'lange neus'. Hoe je dat doet? Zet je linkerduim op je neus, spreid de vingers van je linkerhand, en zet daarna je rechterduim tegen je linkerpink. Spreid ook die hand. Zo maak je een lange neus, en dat is de afstand die tussen jou en het papier in moet zitten. 

Beeld: Zit met PitAltijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed dat dit gedaan wordt want hoe je zit heeft veel invloed op hoe je er later uit gaat zien en de pijn die je krijgt.

Hoe gaat het werken met 3 neuzen dezelfde kant op als klassen niet zoals vroeger in rijtjes staan 2 aan 2, maar in groepjes/schuin/tegenover elkaar.
Gr Kim (moeder 2 kids)

Ik zit op het vo heb op school speciale krukjes dat is een stuk makkelijker want je zit automatisch goed Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps