De Gouden Koets. Foto: MMP

Goud van gouden koets komt uit Suriname

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het laagje goud op de beroemde Gouden Koets komt uit Suriname. Dat hebben wetenschappers onderzocht. Daarmee is 'een mysterie ontrafeld'.

Na een opknapbeurt van ruim vijf jaar was de Gouden Koets vorig jaar zomer en begin dit jaar te zien in het Amsterdam Museum. Het museum wilde toen ook het verhaal van de bouw van de koets vertellen. Maar één ding konden ze niet achterhalen, namelijk waar het goud precies vandaan kwam. Omdat het museum dat wilde uitpluizen, lieten ze het door knappe koppen onderzoeken.

Monsters uit de negentiende eeuw

Wetenschappers vergeleken het goud uit het dak van de koets met monsters goud uit de negentiende eeuw die in museum Naturalis worden bewaard. Een heel precies klusje, dat maanden in beslag nam. Nu is gebleken dat het goud op de koets uit een goudmijn aan de Surinamerivier komt. Volgens het Amsterdam Museum is daarmee een 'mysterie ontrafeld'.

Slavernij

De koets staat nu achter gesloten deuren in de koninklijke stallen. Een tijd geleden is er namelijk ophef ontstaan over één van de plaatjes op de koets. Op één van de zijkanten staat een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen haar allemaal handelswaren. Het verwijst naar de slavernij. Daarom zijn veel mensen helemaal niet blij met de koets. Ook onze koning wil er niet meer in rijden.

Anderen lazen ook: Waarom wil de koning niet meer met de Gouden Koets?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook