Bette Westera wint Gouden Griffel - Foto: Janus van den Eijnden

Gouden Griffel voor dichtbundel 'Uit Elkaar'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Kinderboekenschrijver Bette Westera heeft met haar dichtbundel Uit Elkaar de Gouden Griffel voor beste kinderboek van 2020 gewonnen. Zij werd dinsdag thuis verrast.

Het zal je maar gebeuren. Wordt er aangebeld, kijk je middenin de camera van het Jeugdjournaal. Gelukkig weet Bette Westera al hoe dat moet, een belangrijke prijs in ontvangst nemen. Ze won eerder een Gouden Griffel, en kreeg eerder dit jaar ook al de Woutertje Pieterse Prijs voor Uit elkaar.  

Poëzie voor kinderen 

Waarom al die jury’s steeds zo verrukt zijn over dit boek? Allereerst: je moet lef hebben om poëzie te schrijven voor kinderen over zo’n pijnlijk onderwerp als scheiden. Bette Westera kan dat. Ze dicht helder, kan goed rijmen en is origineel. In haar gedichten is de liefde woest, onvoorspelbaar en ingewikkeld, maar ze geeft er altijd een humoristische draai aan.

uit elkaar

Uit Elkaar

Grote mensen trouwen er maar op los, beloven eeuwig bij elkaar te blijven, maar krijgen daar soms zomaar genoeg van. Ze gaan scheiden, krijgen een nieuwe liefde of zoenen stiekem met de juf in het fietsenhok. Je voelt de pijn die dat veroorzaakt bij hun kinderen. Tegelijkertijd moet je hardop lachen om de maffe situaties waarin ze verzeild raken. Hebben ze zomaar vier oma’s en vijf opa’s, bijvoorbeeld. Sylvia Weve maakte daar zwierige, totaal onvoorspelbare tekeningen bij. Elke bladzijde ziet eruit als een kunstwerk. Dus kreeg zij de Zilveren Penseel.  

Uit Elkaar, Bette Westera & Sylvia Weve (ill.). Gottmer, €22,99 (9+).  

Anderen lazen ook: Reis door de tijd tijdens de Kinderboekenweek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps