Gouden Griffel en Zilveren Penseel voor Zeb.

Gouden Griffel voor Zeb.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Het was even wennen: een Kinderboekenbal zonder kinderen! Wel hetzelfde: de Gouden Griffel werd uitgereikt. En die is dit jaar voor Zeb. van Gideon Samson en Joshua Joren. Een boek vol ongewone dingen waar doodgewoon over gedaan wordt.

De 65ste Kinderboekenweek barst woensdag los, maar zoals altijd wordt eerst bekendgemaakt welk boek de Gouden Griffel wint. Deze belangrijke prijs voor het best geschreven kinderboek van 2019 gaat dit jaar naar Zeb., geschreven door Gideon Samson en met tekeningen van Joshua Joren.

Heel gewoon allemaal

Gouden Griffel en Zilveren Penseel voor Zeb.

Een boek waarin de kinderen uit de klas van juf Cato allerlei ongewone dingen beleven, maar dat allemaal volstrekt normaal vinden. Dat de nieuwe leerling in de klas bijvoorbeeld een zebra is. En dat die niet Zeb. heet, maar Ariane. Doodnormaal. En dat Annabelle een leeuw wil voor haar verjaardag, maar dat haar moeder dat niet zo’n goed idee vindt omdat ze al een gazelle heeft. Heel alledaags. Een winkel waar je grapjes koopt en waar ze ook goedkopere, tweedehands grapjes hebben. Tuurlijk, waarom niet. Zeb. is door al die absurde dingen supergrappig.
 

Knaloranje tekeningen

Ook de tekeningen van Joren Joshua werden al bekroond met een Zilveren Penseel. Alle benen tekent hij van elastiek en het geheel is net zo maf en mooi als de tekst. En knaloranje.

Nog meer prijzen

Op het Kinderboekenbal werd ook de Gouden Penseel uitgereikt, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2019 ging naar het prentenboek Mijn wonderlijke oom, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg. En Ted van Lieshout kreeg voor zijn werk Ze gaan er met je neus vandoor de Boekensleutel overhandigd, een prijs die maar heel af en toe wordt toegekend aan een vernieuwend kinderboek dat bijzonder is door tekst én beeld. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 13 oktober!

Gouden Griffel en Zilveren Penseel voor Zeb.

 Anderen lazen ook: Wie kreeg nog meer een Zilver Griffel of Penseel?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook