Beeld ANP

Gouden Koets nu museumstuk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Tot een paar jaar geleden maakte koning Willem-Alexander er op Prinsjesdag altijd zelf een ritje in, maar vandaag bekijkt hij hem in het Amsterdams Museum. Daar is de koninklijke koets vanaf vandaag namelijk te zien tijdens een tentoonstelling over de geschiedenis van...de Gouden Koets. 

De Gouden koets heeft een grondige opknapbeurt gekregen die wel vijf jaar geduurd heeft. Dat was hard nodig want hij is al erg oud. De stof is vaal, de bok is brak en het onderstel kan steviger.

Cadeautje

Voordat koning Willem-Alexander er in reed, liet zijn moeder Beatrix zich erin rondrijden. En daarvoor haar moeder, Juliana. En die had op haar beurt de koets gekregen van haar moeder, Wilhelmina. Wilhelmina, kreeg de koets cadeau op haar 18e verjaardag. Dat was in het jaar 1898, toen ze officieel koningin werd van Nederland.

Slavernij

Over de koets was afgelopen jaren al vaak discussie. Op één van deze zijkanten staat een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen haar allemaal handelswaren.
beeld ANP

Sommige mensen vinden dat dit plaatje veel te veel doet denken aan de tijd van de slavernij. Zij vinden dat de koning daarom niet meer in de koets zou moeten rijden.

Gewone auto

Het was traditie dat de Gouden Koets gebruikt werd op Prinsjesdag. Op die dag rijdt de koninklijke familie naar de Ridderzaal. Daar spreekt koning Willem-Alexander daarna de troonrede uit. 

Anderen lazen ook: Gouden koets rijdt speciaal voor eenzame ouderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps