Sophie Burgess

Graf van Dobby overspoeld met toeristen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Hij is moedig, heeft joekels van een ogen en een grote puntneus: Dobby de elf uit de Harry Potter-films. Zijn dood bezorgde fans een hoop tranen. Als eerbetoon bouwden zij daarom een graf voor hem in de duinen van Wales. Maar er komen nu zoveel toeristen opaf dat de duinen zijn beschadigd. 

Het is inmiddels elf jaar geleden dat de laatste Harry Potter-film in de bioscoop draaide. Toch is Dobby nog steeds wereldberoemd. Jaren geleden bouwden fans zijn graf na in de duinen van Pembrokeshire in Wales. Op die plek werd Dobby ook in de film begraven. Het zogenaamde graf (Dobby ligt er natuurlijk niet echt!) wordt tot op de dag van vandaag nog druk bezocht. 

Dobby: een vrije elf

Dobby speelde een elf in de Harry Potter-films. Hij was een slaaf van de kwaadaardige meester Malfidus. Hij kon zichzelf alleen bevrijden als hij een kledingstuk gaf aan zijn meester. En dat deed Dobby met een sok. Dat is het symbool van zijn vrijheid voor vele Harry Potter-fans. Daarom liggen er allerlei sokken bij Dobby's graf. Daarnaast leggen vele toeristen  kiezelstenen neer met de tekst: 'Hier ligt Dobby, een vrije elf.' 

Ronald Grant / Mary Evans

Toeristische trekpleister

Dobby's graf is een enorme toeristische trekpleister. Maar door al die toeristen zijn de duinen in gevaar. De natuurorganisatie die de duinen beschermt, wil het graf graag verplaatsen, maar heeft daar toestemming van de buurtbewoners voor nodig. Tot 31 mei kunnen zij stemmen over deze beslissing. 

 

Anderen lazen ook: Quiz: Hoe goed ken jij... Harry Potter.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook