Op de fiets naar school. Foto Robin Utrecht

Gratis boterhammen op basisscholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Steeds meer kinderen groeien in gezinnen die de boodschappen niet of nauwelijks kunnen betalen. Om die kinderen te helpen, geven sommige scholen nu gratis maaltijden weg.

Er is hoge inflatie in Nederland. Dat betekent dat alles duurder wordt. Denk bijvoorbeeld aan prijzen voor gas en licht, benzine, maar ook de boodschappen die je in de supermarkt haalt.

Niet ontbeten

Steeds meer gezinnen hebben daardoor moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat betekent dat niet in elk huis genoeg te eten is. Steeds meer basisscholen in Nederland merken dat aan hun leerlingen. Bijvoorbeeld doordat ze helemaal geen, of veel te weinig lunch meenemen naar school. Of doordat ze op school komen terwijl ze niet hebben ontbeten.

Boterhammenbar

Er zijn scholen die daar nu wat aan doen. Basisschool Rapenland in Eindhoven heeft bijvoorbeeld de Boterhammenbar geopend. Daar kunnen kinderen voor schooltijd nog even een broodje smeren of wat drinken pakken. Ze kunnen dat dan als ontbijt of lunch op school opeten. Ook op verschillende scholen in Rotterdam worden gratis broodjes gesmeerd voor wie dat wil. De gratis boterhammen zijn niet alleen voor kinderen die thuis te weinig eten hebben. Iedereen is er welkom, zodat kinderen die het écht nodig hebben, zo min mogelijk schaamte voelen.

Op meer scholen?

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid bekijkt op dit moment of zo'n boterhammenbar op meer scholen, waar het het hardst nodig is, geregeld kan worden.

Anderen lazen ook: Anashya (11): 'Laten we over armoede praten'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook