Beeld shutterstock

Gratis groente: koken met onkruid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Dat je met tomaten of radijsjes uit je eigen moestuin iets lekkers kunt maken, weet je natuurlijk allang. Maar je eigen groente oogsten kan nóg makkelijker. Door gewoon onkruid te plukken. Deze recepten maak je van onkruid dat je overal kunt vinden. 

Hondsdraf

Beeld shutterstock

Hondsdraf vind je in bijna elke tuin of in elk park en is makkelijk te herkennen. Pluk de jonge, kleine blaadjes, die zijn het lekkerst.

Hondsdraf-pesto (lekker voor bij pasta)

50 gram pijnboompitten

50 gram verse hondsdraf (dat is een flinke hand vol)

2 knoflookteentjes

1/2 tl zeezout

30 gram Parmezaanse kaas

125 ml olijfolie

Doe de pijnboompitten, hondsdraf, knoflook, zout en olie in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel ontstaat. Je kunt de ingrediënten ook fijnstampen met een vijzel of een staafmixer. Vraag dan even hulp van een volwassene. Doe het mengsel in een kom en roer de kaas erdoor.

Vogelmuur

Beeld shutterstock

De smaak van vogelmuur lijkt een beetje op spinazie, maar dan wat nootachtiger. Het is supergezond en je vind het op veel plekken. Vaak groeit het in potten. Bijvoorbeeld in oude, verwaarloosde bloempotten waar nog wat aarde in zit.

Vogelmuursandwiches

4 boterhammen

4 teentjes knoflook

50 gram gewassen en fijngesneden vogelmuur

peper en zout

roomkaas

Rooster de boterhammen in de broodrooster. Besmeer ze daarna lekker dik met roomkaas. Snijd de knoflook heel erg fijn en verdeel per boterham één knoflookteen over de roomkaas. Verdeel de vogelmuur over de roomkaas en strooi er een beetje peper en zout over.

Paardenbloem

Beeld shutterstock

Paardenbloemen herkent iedereen natuurlijk. Voor dit recept moet je de bloemetjes wel plukken als ze nog geel zijn. Zorg dat er geen groene blaadjes bij zitten, want die zijn een beetje bitter. Houd er rekening mee dat de limonade eerst een dag moet trekken voor je je eerste glas in kunt schenken.

Paardenbloemsiroop

6 handen paardenbloemen (alleen de gele bloemen)

1 kilo suiker

1 liter water

Halve citroen

Spoel de bloemen goed af en snijd de citroen in dikke schijven. Vraag eventueel een volwassene om hulp. Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Zodra de suiker helemaal is opgelost, mag de pan van het vuur. Laat de siroop daarna nog 24 uur trekken. Hang daarna een zeef in een andere pan en leg daarin een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef en vergeet niet om de bloemen goed uit te knijpen. De siroop kun je hierna naar smaak aanlengen met water, net als bij andere aanmaaklimonade dus.

Brandnetel

Beeld shutterstockLaat je niet afschrikken door hun geprikkel, want met brandnetels kun je prima koken. Pluk de brandnetels voor de zekerheid met handschoenen en pak alleen de bovenste blaadjes. Die prikken een stuk minder.

Brandnetelsoep

400 gram brandneteltopjes

2 aardappels geschild en in stukjes

1 ui

1 teen knoflook

3 el olijfolie

1 liter groentebouillon

1 dl room

Peper en zout

Was de brandnetelbladeren en hak ze fijn. Snijd ook de ui en knoflook fijn en vraag hier eventueel hulp bij. Doe de blaadjes, ui en knoflook in een pan en doe er daarna de stukjes aardappels en bouillon bij. Laat 15 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Pureer de ingrediënten met een staafmixer giet de room er bij. Breng op smaak met zout en peper.

Zevenblad

Beeld shutterstock

Zevenblad is een heel hardnekkig onkruid. Als het eenmaal in een tuin groeit, is het bijna niet weg te krijgen. Maar dat is helemaal niet erg als je er gewoon iets lekkers mee maakt. Deze romige pasta bijvoorbeeld.

Romige zevenbladpasta

400 gram van je lievelingspasta (bijvoorbeeld penne of macaroni)

2 rode uien grote pan met vers geplukte jonge zevenblad

half bakje champignons

1 beker crème fraîche

1/2 bakje roomkaas met kruiden

zout

Was het zevenblad goed. Snipper de uien (of vraag een volwassene om dat even te doen) en bak die zachtjes in een beetje olie. Kook intussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Breng in een andere pan een beetje water aan de kook en doe daar het zevenblad in. Dat slinkt al snel enorm. Laat het even uitlekken in een zeef of vergiet. Doe de champignons bij de uien en roer het zevenblad, de crème fraîche en de roomkaas erdoor. Giet de pasta af in een zeef en meng de roomsaus erdoor.

Anderen lazen ook: Recepten voor ijsjestijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook