ongesteld menstruatie maandverband tampon

Gratis maandverband en tampons op Engelse scholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Gratis maandverband en tampons voor alle kinderen. Op basisscholen in Engeland gaan ze daar volgend schooljaar mee beginnen. Hard nodig, vinden ze. Want niet iedereen kan deze dingen zelf kopen.

In maart werd al bekend dat Engelse middelbare scholen gratis maandverband en tampons willen voor hun leerlingen. Nu komen daar ook basisscholen (in Groot-Brittannie voor kinderen tot elf jaar) bij. De reden hiervoor is dat één op de tien jonge meisjes geen geld heeft om dat zelf te kopen. Terwijl je dat toch echt nodig hebt als je ongesteld bent.

Niet over praten

Soms komen meisjes daardoor zelfs niet meer naar school. Ze schamen zich en durven er niet over te praten, zeggen mensen die zich sterk hebben gemaakt voor dit plan. Ook zijn er leraren die weleens maandverband of tampons voor hun leerlingen hebben gekocht uit eigen zak.

20.000 scholen

'Wij willen dat iedereen een actief, gezond, gelukkig leven kan leiden en niets mag kinderen daarbij in de weg staan', legt de Engelse minister van kinderen en families uit. De minister gaat nu met schoolleiders om de tafel zitten om te praten over hoe ze dit plan het best kunnen aanpakken. Het gaat om meer dan 20.000 basisscholen in Engeland én Wales, dus het is nog een flinke klus. Ze zijn trouwens niet de eerste: in Schotland is er al gratis maandverband voor leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en universiteiten.

Ongesteld, wat is dat?

In de baarmoeder van een tienermeisje of vrouw komt, vanaf het moment dat ze vruchtbaar is, elke maand een eitje vrij. Als dat eitje de baarmoeder verlaat, komt er ook bloed mee. En wat slijm, dat zich als een zacht bedje rond haar had verzameld. Wanneer een meisje voor het eerst ongesteld wordt, verschilt nogal. Het is heel normaal om ergens tussen je tiende en zestiende ongesteld te worden. Dus ook op de basisschool kan het gebeuren. Gemiddeld verliest een meisje of vrouw twee tot drie eetlepels bloed als ze ongesteld is. Gemiddeld duurt het vier tot vijf dagen. Meer weten over ongesteldheid? In dit artikel van jongerenkrant 7Days vind je zeven vragen en antwoorden.

Anderen lazen ook: 3 vragen over wereldmeisjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik snap dat ze het op een middelbare school willen maar op een basisschool lijkt het me niet zo nodig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.