Niet iedereen kan zelf maandverband betalen. Foto Shutterstock

Gratis maandverband voor iedereen in Schotland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Gratis maandverband en tampons voor iedereen dat nodig heeft. Schotland is het eerste land ter wereld dat daarmee gaat beginnen. Deze week is daar een wet voor aangenomen. 

En dat is hard nodig, vinden ze daar. Eén op de tien jonge meisjes in Groot-Brittannië heeft namelijk geen geld om zelf de dingen te kopen die ze nodig heeft tijdens haar ongesteldheid. Soms komen meisjes daardoor zelfs niet meer naar school. Ook komt het voor dat leraren uit eigen zak voor deze dingen betalen. Met dit plan hoopt de Schotse regering dat te voorkomen. 

Buurthuizen

In Engeland en Nieuw-Zeeland worden maandverband en tampons ook al gratis aangeboden, maar dan alleen op scholen. In Schotland komen de producten nu te liggen op openbare plaatsen als apotheken, buurthuizen en jeugdclubs.

Bloed opvangen

Wat betekent het eigenlijk als een meisje ongesteld is? Meisjes worden ergens tussen hun tiende en zestiende voor het eerst ongesteld. Vanaf dat moment komt er elke maand een eitje vrij in haar eierstok. Als dat eitje via de baarmoeder haar lichaam verlaat, komt er bloed en slijm mee. Om dat op te vangen, gebruik je maandverband of een tampon.

Anderen lazen ook: Stelling: Elke basisschool moet voor gratis maandverband en tampons zorgen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook