wasserette australie

Gratis rijdende wasserette voor daklozen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Douchen en dan schone kleren aan. Het klinkt als de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mensen zonder huis is dat het niet. 

Daklozen in grote steden hebben vaak wel eten en een slaapplaats, maar lang niet altijd een plek waar ze zichzelf en hun kleren kunnen wassen. In verschillende steden op de wereld rijden daarom nu busjes met daarin een wasmachine, droger en een douche.

Het begon in Australië waar twee vrienden van 21 een paar jaar geleden een busje ombouwden en er een wasmachine en een droger inzetten. Ze reden ermee naar parken en kerken waar daklozen vaak wonen. Hun gratis wasserette bleek een groot succes.

Praatje

Mensen waren niet alleen blij met schone kleren en een douche, ze vonden het vooral ook fijn om een praatje te kunnen maken. 

Contact

Tegen de Britse krant The Guardian vertelt een van de oprichters van de wasservice: 'Deze mensen worden 99% van de tijd genegeerd op straat. Hier hebben ze de mogelijkheid om weer meer in contact te komen met de maatschappij.' De oprichter legt ook uit dat een schoon lichaam en fris gewassen kleren helpen om je sterk te voelen. Een van zijn eerste klanten zei dan ook: 'Als je kleren schoon zijn en jijzelf ook, dan voel je je veel beter.'

Inzamelingsacties

In een aantal steden in Amerika, Griekenland en Engeland hebben ze het Australische idee overgenomen. Het geld voor de rijdende wasserettes komt van inzamelingsacties. 

Anderen lazen ook: Daklozen mogen niet sterven van de kou.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook