Mispaksel

Greenpeace geeft 'mispaksel-prijs' aan Jumbo-paprika

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een rode biologische paprika in bioplastic. Volgens stemmers in de #Mispaksel-verkiezing is deze paprika van supermarkt Jumbo het meest onzinnig in plastic verpakte product van 2019.

Greenpeace organiseerde de verkiezing om te laten zien dat veel producten die we in de supermarkt kopen onnodig in plastic zijn verpakt.

Soms zorgt plastic dat een product langer houdbaar is - bijvoorbeeld bij buitenlandse komkommers die een lange reis naar Nederland maken - maar heel vaak is plastic helemaal niet nodig. 

Bioplastic

Het plastic waarin de biologische Jumbo-paprika is verpakt is bioplastic, maar volgens Greenpeace is dat niet beter dan gewoon plastic. Ook bioplastic breekt in de natuur niet vanzelf af en dieren kunnen er nog steeds in stikken. Bovendien is het lastig om het te recyclen, want het mag niet bij gewoon plastic. 

Bananen en pepermunt

In plastic verpakte fairtrade bananen van supermarkt PLUS kwamen op de tweede plaats. De pepermuntjes van Smint die in een plastic doosje, folie én een plastic zakje zitten werden derde.

Vierde werd een maaltijdsalade van Albert Heijn. In de plastic schaal met sla en couscous zitten ook nog eens allerlei losse plastic zakjes en bakjes. Vijfde werd een flesje water van Nestlé.Mispaksel

Minder

Jumbo en PLUS zeiden volgens Greenpeace na de prijsuitreiking dat ze gaan kijken hoe ze minder plastic verpakkingen kunnen gebruiken. Vorig jaar ging de Mispaksel-prijs naar per stuk verpakte winegums van Redband, maar die verpakking is nog niet aangepast.

Anderen lazen ook: Plastic bende strijdt voor zeeschildpad.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook