Greta tijdens een toespraak op 11 okotber in Denver  Foto AFP

Greta zegt 'nee' tegen grote prijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Bedankt maar nee bedankt. Dat zegt de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) tegen een grote prijs die ze zou krijgen. Waarom wil ze hem niet hebben?

De prijs die Greta zou krijgen is een milieuprijs. Maar dat had je vast wel gedacht. Hij komt van de Noordse Raad. In deze organisatie zitten Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Ze maken samen afspraken over allerlei praktische dingen zoals samen zaken doen. Een soort landenclub als de EU, maar dan voor de noordelijke landen.

Miljoenen jonge mensen
Het leek deze Noordse Raad een goed idee om Greta te eren voor haar inzet voor het klimaat. En voor het feit dat ze over de hele wereld miljoenen mensen op de been heeft gekregen om ook in actie te komen. Greta noemt op haar Instagram het winnen van de prijs 'een grote eer'. Ze wil hem alleen niet aannemen omdat ze vindt dat de Scandinavische landen te weinig doen tegen de opwarming van het klimaat. 


Waar Greta precies 'nee' tegen zegt? Tegen zo'n 46.800 euro. 'De klimaatbeweging heeft geen prijzen meer nodig. Wat we nodig hebben is dat onze politici en machthebbers beginnen te luisteren naar de wetenschap', schrijft Greta op haar Instagram.

Kindervredesprijs
De Nederlandse Kindervredesprijs neemt Greta trouwens wel aan. Ze komt 'm alleen niet zelf ophalen straks in Den Haag op 20 november, want Greta is dan nog in de Verenigde Staten waar ze meedoet met allerlei klimaatacties. De Zweedse tiener deelt de Kindervredesprijs met de Kameroense Divina Maloum (14), die wel naar Den Haag komt. Divina richtte Children of Peace op. Deze organisatie probeert te voorkomen dat kinderen in Kameroen worden ingezet als kindsoldaten.

Anderen lazen ook: Demonstrerende Greta wint grote tv-prijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het raar. Oeps

Gefeliciteerd Greta! Blij

ik snap het en ben het met haar eens
i

Wat goed zeg alleen wel zonde van het geld Duimomhoog

Wow, ik vind het dapper dat ze tegen zoveel geld gewoon nee zegt. Een dappere meid. WE LOVE GRETA!!!

Knap! Maar dan zou ik de prijs aannemen en verder iets voor milieu doen met dat geld Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.