Kamp Moria  Foto AFP

Griekse eilandkampen overvol: wat is er precies aan de hand?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het is heel erg mis in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Ze zitten al jaren veel te vol en dat geeft een boel problemen. Deze week kwamen de migranten in opstand.

‘Vrijheid, vrijheid!’ Dat riepen dinsdag een paar duizend vluchtelingen in de straten van Mytilini. De politie dreef hen uit elkaar met traangas. De mensen uit tentenkamp Moria waren naar de hoofdstad van Lesbos gegaan om te demonstreren tegen de omstandigheden waarin ze leven. De opvang op de eilanden Samos, Chios, Kos en Leros zitten ook propvol maar in Moria is het misschien wel het ergst.  
Foto EPADruk en gevaarlijk
In Moria is eigenlijk plaats voor tweeduizend mensen. Nu wonen er bijna twintigduizend vluchtelingen. Iedereen door elkaar en dicht op elkaar. Er zijn te weinig wc’s en douches. Het is vies, druk, smerig. En gevaarlijk. Regelmatig zijn er vechtpartijen. Veel mensen worden ziek en somber. De meesten komen uit Syrië (oorlog) en Afghanistan (aanslagen) en hebben recht op asiel. Ze zijn via Turkije met een bootje naar Griekenland gekomen, op de vlucht voor ellende in hun land. En nu zitten ze er weer middenin. 

Lang wachten
De vluchtelingen willen een nieuw leven opbouwen in een Europees land, maar het duurt lang voordat het asiel geregeld is. Sommigen zitten al twee jaar in een Grieks kamp. De Europese Unie gaat nu vijfhonderd tolken en asielexperts naar Griekenland sturen om te helpen met de 87.000 asielaanvragen die nog behandeld moet worden. En Griekenland zelf neemt ook extra medewerkers aan. Samen hopen ze zo de achterstand op te lossen.

Anderen lazen ook: Goed nieuws: Howick en Lili mogen (voorlopig) blijven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook