beeld pixabay

Griepgolf in zicht: dit wist je nog niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hoofdpijn, koorts en overal spierpijn. Is jouw klas al half leeg door de griep? Volgens wetenschappers komt er een griepgolf aan. Deze dingen wist je vast nog niet over griep.

Er is nu al een griepepidemie

Voor een epidemie moeten er 58 van 100.000 mensen griep hebben. Op dit moment zijn dat er 79, genoeg dus om het een epidemie te noemen. Als zo’n officiële epidemie twee weken duurt, heet het een griepgolf. De officiële zieken zijn wel alleen de mensen die met hun klachten naar de dokter gaan. In werkelijkheid zijn er ongeveer acht keer meer mensen die griep hebben.

Er is verschil tussen griep en verkoudheid

Het grote verschil tussen griep en verkoudheid is dat griep heel snel op komt en langer duurt. Met griep lig je al snel een week in bed, verkoudheid is na een paar dagen meestal weer over. Bij griep heb je vaak ook plotseling hoge koorts. ’s Ochtends voel je je nog kiplekker, ’s middags lig je te rillen onder een dekentje.

Griep is heel besmettelijk

Het griepvirus dringt via kleine druppeltjes je luchtwegen binnen. En daar is maar weinig voor nodig. Een paar mini-druppeltjes zijn al genoeg om iemand te besmetten. Mensen met griep kunnen al een dag voordat ze zelf last krijgen anderen besmetten. Goed om te weten dus dat een flinke nies zo’n 40.000 vochtdruppeltjes in de lucht brengt. Bij een hoest komen er circa 3000 druppeltjes vrij. Daarom is het zo belangrijk dat je je hand voor je mond houdt.

Anderen lazen ook: Gratis griepprik voor leraren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps