
Groeiende kledingberg in Afrika en Azië
Kleding die te klein of kapot is, wordt vaak in inzamelingsbakken gegooid. Bijna al die afdankertjes gaan naar Afrika of Azië, zo bleek deze week uit een groot onderzoek. Maar omdat veel kleding niet meer draagbaar is, ontstaat daar nu een enorme kledingberg.
Waarom groeit die kledingberg?
Volgens een onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) wordt er nu drie keer meer kleding weggegooid dan twintig jaar geleden. Dat komt door de opkomst van ‘fast fashion’: goedkope kleding van slechte kwaliteit die meestal maar een paar keer gedragen wordt. Daarna is het kapot of uit de mode en verdwijnt het in de kledingbak. Een groot deel van de spullen is dus afval. Dat belandt in Afrika en Azië op een hoop of wordt verbrand.
Oei, dat is natuurlijk slecht voor het milieu…
Zeker. En textiel is al een van de meest vervuilende producten. Om katoen te laten groeien is veel water nodig. En er wordt veel gebruik gemaakt van chemische producten als textielverf. En dan moet de kleding ook nog ver reizen om van fabrieken in landen als Bangladesh naar winkels in Europa te komen. En dus later weer terug.
In dit filmpje kun je zien hoe vervuilend het is om een spijkbroek te maken. (tekst gaat verder onder het filmpje)
Is er een oplossing?
Er komen nieuwe regels. Alle EU-landen moeten in 2030 verplicht 75% van het ingezamelde textiel zelf recyclen.Van oude kleding kan bijvoorbeeld isolatiemateriaal of poetslappen gemaakt worden. Zelf kun je helpen door minder kleding te kopen én van betere kwaliteit.
Anderen lazen ook: Kinderen starten eerlijk kledingbedrijf.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!