Horen Fluisteren Kinderen

Groot aantal kinderen hoort minder goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

'Wat zeg je? Kun je dat even herhalen? Sorry?' Veel kinderen moeten soms vragen of mensen iets nog een keer willen zeggen omdat ze niet goed genoeg horen.

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat bijna één op de vijf kinderen tussen 9 en 11 jaar gehoorverlies heeft. Deze kinderen horen dus minder goed dan eigenlijk zou moeten. Een deel van deze groep is geboren met gehoorverlies, maar de meesten lopen het op jonge leeftijd op.

Voor altijd

Gelukkig is het gehoorverlies voor meer dan de helft van de kinderen niet voor altijd. Zij horen tijdelijk minder goed, bijvoorbeeld omdat ze verkouden zijn of een oorontsteking hebben. Maar acht procent van de kinderen zal het waarschijnlijk nooit beter worden. Over de oorzaken is weinig bekend, al zou het bij sommige kinderen kunnen komen omdat ze vaak oorontsteking hebben gehad.

Pubertijd

Onderzoeker Carlijn de Clercq maakt zich zorgen. Zij vindt dat er veel jonge kinderen zijn met gehoorverlies. 'Zeker als je bedenkt dat de pubertijd nog moet komen', zegt De Clercq. Onderzoekers denken dat kinderen dan misschien gehoorschade oplopen in de discotheek of op festivals.

Het ziekenhuis heeft bij 5000 kinderen uit Rotterdam een gehoortest afgenomen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hoe slecht is verkeerslawaai voor kinderen of 'Hoe gelukkiger je leraar, hoe gelukkiger jij bent!'.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook