Beeld ANP

Groot feest voor koninklijke recordhoudster Elizabeth

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Groot feest bij de buren. Met optochten, straatfeesten en een extra dagje vrij vieren de Britten vier dagen lang dat koningin Elizabeth (96) al zeventig jaar op de troon zit. Dat is het langst van alle koningen en koninginnen die nu nog leven. En dat is niet haar enige record. 

Koningin Elizabeth staat maar liefst zes keer in het Guinness World Records-boek. Ze was al een tijdje de oudste Britse koning(in) ooit. Maar sinds 2015 is ze ook de oudste koningin ooit ter wereld. Ze is ook nog eens de rijkste koningin. Haar kunstcollectie, juwelen en landhuizen zijn bij elkaar bijna vijfhonderd miljoen euro waard.

Nog één record

Ook is er niemand anders die met zijn of haar hoofd op meer munten staat. Elizabeth staat op het geld van 35 verschillende landen. Van alle koningen en koninginnen die nog in leven zijn, regeert ze bovendien het langst. Eén record heeft ze alleen nog niet te pakken. Ze zit vandaag precies 70 jaar en 94 dagen op de troon, maar dat is nog niet zo lang als de Franse Louis XIV. Hij was maar liefst 72 jaar en 110 dagen de baas. Nog even volhouden tot 2024 dus...

Wist je dat...

…Elizabeth erg houdt van persoonlijke briefjes? Sinds ze koningin is, heeft ze meer dan 45.000 kerstkaarten met de hand geschreven.

…ze vier honden heeft? Twee corgi’s, een cocker spaniël en een dorgi. Dat laatste ras heeft ze zelf ‘uitgevonden’ toen een van haar corgi’s per ongeluk puppy’s kreeg met de teckel van haar zus.

…haar huwelijk met prins Philip, die vorig jaar overleed, met veel pech begon? Op haar trouwdag was haar boeket kwijt, haar kroon ging kapot en een lakei vergat haar lievelingsparelketting mee te nemen uit het paleis.

 

Anderen lazen ook: Britse koningin brengt hondenparfum uit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook