Koraalrif  Bron: AFP

Groot stuk koraalrif bij Curaçao vernield

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Prachtige kleuren en de mooiste vissen en planten. Zo hoort een koraalrif eruit te zien. Maar bij de kust van Curaçao ziet het er heel anders uit. Een oliebedrijf heeft het vorige week vernield.

Het gaat om een stuk van ongeveer 60 meter koraal. Vorige week zag het er nog heel mooi uit, maar duikers ontdekten dat het koraal nu wit is uitgeslagen en op sommige plekken is afgestorven. Ook zijn er grote kuilen te zien. 

Schroeven

Het komt allemaal door een mobiel olieplatform, een soort vlot dat op zee drijft en waarmee olie uit de grond wordt geboord. Toen het vorige week stormde, waren de medewerkers van het oliebedrijf bang dat het platform op de kust terecht zou komen. Ze hebben het daarom met schroeven vastgezet in de bodem. Daarbij beschadigde een groot stuk van het koraal.

In dit filmpje van NOS kun je goed zien hoe het koraal is beschadigd:

Koraalrif Curaçao vernield door olieplatform

Op Curaçao is een deel van het koraalrif van Boca Sami vernield door een mobiel olieplatform. → nos.nl/l/2304283

Posted by NOS on Tuesday, October 1, 2019

Onverwachte storm

De medewerkers zeggen dat ze niets anders konden doen dan de schroeven in de grond te boren. De storm kwam namelijk onverwacht. Normaal gesproken worden mobiele olieplatforms verplaatst naar open zee als er een storm aan komt. Daar kunnen ze geen schade aanrichten. Maar nu was daar volgens het bedrijf geen tijd voor.

Schuld van mensen

Koraal bestaat uit vele plantjes en dieren en het is heel kwetsbaar. De laatste tijd verdwijnt er veel koraalrif omdat het niet goed meer kan leven. Dat komt bijvoorbeeld doordat het water opwarmt door klimaatverandering. Maar de oceanen worden bijvoorbeeld ook steeds vuiler; daar kan het koraal niet tegen. Ook beschadigen toeristen het soms. Het is dus eigenlijk de schuld van de mensen, dat er steeds minder koraalrif is.

Anderen lazen ook: Koraal Great Barrier Reef sterk afgenomen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vindt dit verschrikkelijk, ik doe zelf aan duiken en heb met mijn eigen ogen gezien hoe mooi koraal is. Omdat mensen zo hebberig zijn worden deze natuurwonderen vernield. HIER MOET IETS TEGEN GEDAAN WORDEN! Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps