prehistorisch zoogdier

Grootste vleesetende zoogdier ooit ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Hij was ongeveer twee keer zo groot als een ijsbeer: de Simbakubwa kutokaafrika. Wetenschappers ontdekten het dier, dat al is uitgestorven, in Kenia. Het is een kruising tussen een leeuw en een tijger en leefde miljoenen jaren geleden.

Hoe kan een dier dat al is uitgestorven worden ontdekt? Dat komt door onderzoek van botresten en delen van de onderkaak van het dier, die al tientallen jaren geleden in Kenia werden gevonden. Het dier is het grootste vleesetende zoogdier dat ooit heeft bestaan, vertellen de wetenschappers in een vakblad. Het grote beest zou hebben geleefd in Europa, Azië, Noord-Amerika en delen van Afrika. De naam Simbakubwa kutokaafrika betekent 'grote leeuw uit Afrika' in de Afrikaanse taal Swahili.

Een killer

De leeuwachtige was een echte killer. Het beest had enorme voortanden en was een grote angst voor olifanten en nijlpaarden. 'Met zijn hoektanden kon hij het vlees verscheuren en met zijn ijzersterke kiezen en kaken kon hij met gemak de dikste botten breken', vertelt wetenschapper Matthew Borths.

Gigantisch

De Simbakubwa kutoaafrika zou gigantisch moeten zijn geweest. Momenteel is de ijsbeer een van de grootste vleesetende zoogdieren. Een mannetjesijsbeer kan wel 2,3 tot 2,6 meter lang zijn en weegt 300 tot 800 kilo. De leeuw- en tijgerachtige was bijna twee keer zo groot: zo ongeveer vier meter en 1500 kilo. Niet bepaald een lieve huiskat dus! Waarom het dier is uitgestorven is nog niet bekend.

Anderen lazen ook: Bijzonder: nieuwe orang-oetangsoort ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind h zo prachtig ik ben een dieren lief heber en ik vind het kanap dat wij hem nooit hebben gezien Blij Juichen Duimomhoog Blij

Vet maar ook niet want het dier was wel gevaarlijk
Duimomlaag Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps